Vijesti


Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti glavnog tužioca tužilaštva u Trebinju 9. Marta 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u završnoj riječi zatražio od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da oglasi odgovornim Žarka Milića, glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, i izrekne mu odgovarajuću mjeru zbog prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, dok je tuženi negirao ove navode.
Blekić i ostali: Kupovina zemljišta i ponude 9. Marta 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je 18 osoba optuženo da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo kazao je da mu je ponuđena nagrada u zamjenu za uslugu.
Fatimi Baručić prije 30 godina ubijeni otac i šestorica braće: Za većinom i danas traga 9. Marta 2022. Vijest Fatima Baručić gotovo tri decenije traga za četvoricom braće, koji su sa gotovo 700 civila, uglavnom muškaraca, razdvojeni od žena i djece na lokaciji Bijeli Potok kod Zvornika 1. juna 1992. godine.
Ponovo postavljena ploča Ratku Mladiću kod Sarajeva uprkos zakonskoj zabrani 8. Marta 2022. Vijest Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, umjesto oštećene, novu ploču sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, uprkos zakonskoj zabrani davanja podsjetnika osuđenim za ratne zločine koju je nametnuo bivši visoki predstavnik.
Početkom aprila statusna konferencija u predmetu Stanišića i Simatovića 7. Marta 2022. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je za 1. april statusnu konferenciju u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog prvostepenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
Odbačena tužba grupe “Pravda za Davida” protiv banjalučke tužiteljice 7. Marta 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) odbacio je pritužbu Ozrena Perduva, aktiviste iz Banjaluke, koju je podnio na rad Gordane Mijatović, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Banjaluka. Perduv je pritužbu podnio zbog dvogodišnjeg nepostupanja Tužilaštva po krivičnoj prijavi protiv banjalučkih policajaca.
Naredne sedmice iznošenje žalbi na presudu za zločine u Sarajevu 4. Marta 2022. Vijest U srijedu, 9. marta, pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zakazano je ročište za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Senadu Džananoviću i Edinu Gadži, osuđenima za zločin nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje.
Novalić i ostali: Maksimalan angažman kabineta premijera na ublažavanju posljedica pandemije 4. Marta 2022. Suđenje Prvi svjedok Odbrane federalnog premijera Fadila Novalića izjavio je da je Vlada Fedracije Bosne i Hercegovine preduzimala niz aktivnosti na sprečavanju štetnih posljedica po privredu nakon izbijanja pandemije koronavirusa.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Jakova Duvnjaka, optuženog za zločin u Kaknju 4. Marta 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti optuženog obustavio postupak protiv Jakova Duvnjaka, kojeg je optužnica Državnog tužilaštva teretila za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Kaknja, potvrđeno je iz Suda.
Određen pritvor osumnjičenom za zločine kod Bijeljine 4. Marta 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor Milenku Samardžiji, kojeg Državno tužilaštvo sumnjiči za ratne zločine na području Bijeljine.