Suđenje

Blekić i ostali: Kupovina zemljišta i ponude

9. Marta 2022.16:05
Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je 18 osoba optuženo da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedok Tužilaštva Kantona Sarajevo kazao je da mu je ponuđena nagrada u zamjenu za uslugu.
Sudnica Kantonalnog suda u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

Svjedokinja Milica Stefanović je rekla da je bila uposlenica “Unioninvesta”, gdje je obavljala poslove finansija. Kazala je da je na osnovu staža imala oko 120 dionica, kao i oko 110 dionica preminulog muža, koji je također radio u “Unioninvestu”.

“Čini mi se 100 da sam dala i dobila sam 11.000”, rekla je Stefanović objašnjavajući da je prodala te dionice i poklonila oko 100 dionica za koje je “mislila da su otišle Hamdiji”.

Svjedokinja je kazala da je poslije čula da su te dionice otišle Jusufraniću. Na upit tužitelja Samira Selimovića svjedokinja je potvrdila da je njen potpis na prijavi prijenosa vrijednosnih papira koji je potpisao i Jasmin Jusufranić. Dodala je da joj je ostalo oko deset dionica, koje je Edin Dizdar preko brokerske kuće prodao i uplatio joj 4.500 konvertibilnih maraka (KM).

Tužiteljstvo je pročitalo iskaz svjedokinje koji je prethodno dala i u kojem se navodi da joj je Dizdar isplatio novac u gotovini, dok je odvjetnik Asim Crnalić prezentirao dokaz o uplati novca na račun svjedokinje.

Na upit Obrane svjedokinja je rekla da je njen potpis na zapisniku sa skupštine dioničara iz 2007. godine, ali da joj ništa nije poznato što se tiče detalja.

Svjedok Šerif Pramenković, koji je bio uposlen u KG “Konstruktor”, kazao je da je njemu austrijski fond dao mandat da ponudi do 13 milijuna eura za zemljište, ali mu je rečeno od “Unioninvesta” da se dioničari ne slažu s načinom isplate te da je tu bio kraj pregovora. Dodao je da je sam pregovarao u “Unioninvestu”. Kazao je da su ga braća Zvrko, koje je znao iz viđenja, pitali da li su mu nešto dali, na što je on rekao da nisu.

Pramenković je na pitanje Obrane kazao da je saznao da se to zemljište, nekoliko godina kasnije, prodalo “Eurohouseu” za 16 milijuna KM.

“U to vrijeme koeficijent spratnosti uticao je na cijenu”, rekao je Pramenković objašnjavajući moguću razliku cijena kroz godine.

Na dodatno pitanje Tužiteljstva svjedok je kazao da nije bilo dogovoreno tko bi gradio objekat na zemljištu te da bi bio raspisan javni poziv.

Svjedok Franjo Milos, koji je imao građevinsku tvrtku “House Milos”, a koji je prethodno radio i u “Vranici”, rekao je da ga je Šerif Pramenković upoznao da ima zemljište koje jedan Austrijanac hoće da kupi te da će on napraviti objekte.

Kazao je da je dao višemilijunsku ponudu na tri-četiri lista tijekom razgovora u “Unioninvestu”, gdje su, između ostalog, bili prisutni Pramenković, Jusufranić i njegova supruga Smiljka Jusufranić.

“Smiljka Jusufranić, ona je rekla da od tog nema ništa ako neće dobiti pet milijuna keša”, kazao je Milos.

“Otići će ko treba da ode u Slavonski Brod po pare i donese u Sarajevo”, rekao je Milos, dodavši da bi tako bio nagrađen s nekoliko stotina tisuća maraka.

Dodao je da ga je u tom trenutku pogledao Pramenković, da vidi što će reći, te da je odmah nakon tog sastanka nazvao Pramenkovića i kazao da više ne želi da sudjeluje u tom poslu.

Na pitanje odvjetnika Kadrije Kolića da li je uvjet za radove bio završeni proces kupoprodaje, svjedok je odgovorio potvrdno, ali da se ne sjeća da li se to sve dogodilo 2007. ili 2008. godine.

Odvjetnik Muhidin Kapo je ustvrdio da svjedok Milos govori neistinu te je na njegov upit Milos rekao da mu je Pramenković kazao da je Smiljka supruga od Jusufranića.

Kako je ranije priopćeno iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dacu, Jasmina Jusufranića, Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Elmu Mulahusić, Edinu Halilbegović, Azru Blekić-Aydogan, Hamdiju Zvrku i Huseina Zvrku za krivična djela – organizirani kriminal, zlouporaba položaja, pranje novca, prevara u privrednom poslovanju i dr.

Optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 milijuna maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Suđenje se nastavlja 13. ožujka.

Teo Zorić