Vijest

Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti glavnog tužioca tužilaštva u Trebinju

9. Marta 2022.16:13
Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u završnoj riječi zatražio od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da oglasi odgovornim Žarka Milića, glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, i izrekne mu odgovarajuću mjeru zbog prekršaja “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, dok je tuženi negirao ove navode.

Palata pravde u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Milić se disciplinskom tužbom od 24. novembra 2021. tereti za svjesno zanemarivanje obaveze da se predmeti Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu od jedne godine i pet mjeseci tokom njegovog mandata na funkciji glavnog okružnog tužioca, odnosno od 1. januara 2020. do 1. juna 2021.

Po drugoj tački tužbe, Milić se tereti da je propustio, kao rukovodilac tužilaštva, da primijeni odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka da osigura blagovremeno pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja tužilaštva koje rukuje tajnim podacima u periodu od jedne godine i devet mjeseci tokom njegovog mandata glavnog tužioca.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je u završnoj riječi podsjetila da je 2016. godine VSTV donio pravilnik o automatskom upravljanju predmetima, ali da je tužilaštvo u Trebinju nastavilo s manuelnom raspodjelom, koja ne garantuje objektivnost kao TCMS. U tom kontekstu, Kurspahić-Nadarević je rekla da je manuelno dodjeljivanje predmeta bespotrebno i suvišno.

Glavna disciplinska tužiteljica je kazala da primjena Zakona o zaštiti tajnih podataka ne zavisi previše od budžetskih sredstava, niti podrazumijeva sastanke, već se sigurnosne provjere šalju Ministarstvu sigurnosti, odnosno Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) da se vidi da uposlenici nemaju smetnji u postupanju po ovom zakonu.

“Propustio je blagovremeno obezbijediti automatsku dodjelu predmeta u tužilašvu kojim rukovodi. (…) Neblagovremenim postupanjem nije osigurao pokretanje postupka sigurnosnih provjera zaposlenog osoblja, ne tužilaca”, rekla je Kurspahić-Nadarević.

Prema njenim riječima, materijalni dokazi koje je uložio Ured disciplinskog tužioca pokazuju, između ostalog, da je do polovine 2021. manuelno vršena raspodjela predmeta 95 do 100 posto, a podsjetila je i na očitovanje tuženog u kojem ne spori ovaj način rada niti period nepostupanja po Zakonu o zaštiti tajnih podataka.

Milić je u završnoj riječi kazao da u svom postupanju nije iskazao ni nemar ni nepažnju, te da je po imenovanju na trenutnu funkciju nastavio da radi ono što i njegova prethodnica Slobodanka Gaćinović, a to je da se na osnovu knjige dežurstava raspoređuju predmeti.

Materijalni dokazi koje je uložio komisiji, kako je rekao, pokazuju da je u manjim tužilaštvima djelotvorniji način raspodjele predmeta putem knjige dežurstava, te da određeni period nije bilo korespondencije između VSTV-a i trebinjskog tužilaštva u vezi sa TCMS sistemom.

“Kada sam saznao da to nije u redu, pokrenuta je procedura za uspostavu TCMS-a”, kazao je Milić.

Naveo je da, kada je u januaru 2020. stupio na dužnost glavnog tužioca u Trebinju, počeli su problemi s koronom, radila se nova zgrada tužilaštva, sigurnosne provjere su se počele raditi sa zakašnjenjem, ali su, prema njegovim riječima, kasnili svi, kao i da sa odredbama spomenutog zakona nije bio odmah upoznat.

“Moguće da je bilo propusta, ali čim sam saznao za svoje obavaze, potrudio sam se da sve to ispravim”, dodao je Milić.

Disciplinska komisija će pisani otpravak odluke stranakama dostaviti u zakonom predviđenom roku.

Haris Rovčanin