Vijest

Početkom aprila statusna konferencija u predmetu Stanišića i Simatovića

7. Marta 2022.17:50
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je za 1. april statusnu konferenciju u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog prvostepenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Jovica Stanišić i Franko Simatović. Foto: EPA/Martijn Beekman

Mehanizam je Stanišića i Simatovića u junu prošle godine nakon obnovljenog postupka osudio za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB-a na području Bosanskog Šamca, ali ih je oslobodio odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih.

U septembru je Tužilaštvo u najavi za žalbu na prvostepenu presudu zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), te krivi za zločine počinjene u Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu, Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS).

Odbrane su u svojim najavama za žalbu navele da, prema njima, nije bilo dovoljno dokaza na osnovu kojih su Stanišić i Simatović proglašeni krivim i zatražili su ukidanje presude ili smanjenje kazne.

Istog mjeseca Mehanizam je objavio sastav sudija koje će činiti Žalbeno vijeće i odlučivati po žalbama Haškog tužilaštva i Odbrana Stanišića i Simatovića. Prema odluci predsjednika Mehanizma sudije Carmela Agiusa, Žalbeno vijeće će, uz njega kao predsjedavajućeg, činiti sudije Lee G. Muthoga iz Kenije, Aminatta Lois Runeni N’gum iz Zimbabvea, Yusuf Aksar iz Turske te Claudia Hoefer iz Njemačke.

Lamija Grebo