Vijest

Pozivi Domu naroda da usvoji zakone ključne za ulazak BiH u EU

Delegacija Evropske unije (EU) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini pozdravile su usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine i pozvale Dom naroda da ih podrži kako bi se BiH približila članstvu u EU.


Vijeće ministara i Parlament BiH. Foto: BIRN BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine – dva ključna zakona za ulazak BiH u EU.

“Pozivi za ubrzani status kandidata moraju biti usklađeni s reformom 14 ključnih prioriteta, uključujući sukob interesa, VSTV i javne nabavke. Ako Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bude brzo djelovao, bit će to jasan napredak ka dobivanju kandidatskog statusa”, stoji u Twitter objavi Delegacije EU u BiH.

Zastupnica u Predstavničkom domu i jedna od predlagačica oba zakona, Mirjana Marinković-Lepić kaže kako je, u periodu nastojanja da se ubrza postupak ulaska BiH u Evropsku uniju, usvajanje ovih zakona bilo neophodno kao vid napretka i volje vidan za međunarodnu zajednicu.

Ona kaže da se najveći dio usvojenog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u odnosi na integritet sudija i tužilaca, te njihovo prijavljivanje imovine, s čim je ona imala problem u ovom prijedlogu.

“Tu je rečeno da treba imovinu da prijavljuju samo članovi porodičnog domaćinstva, a ja, recimo, mogu svom djetetu prenijeti imovinu gdje god da ono živi, da se ona vodi na njegovo ime, to je za mene jedan propust”, istakla je ona.

Iako nema nikakvih očekivanja od Doma naroda zbog odnosa pojedinih zastupnika prema radu institucija, ona smatra da su ovi zakoni, u trenutku traženja ubrzanog postupka ulaska u EU, ključni za BiH.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala (TI) u BiH, kaže kako predloženi zakon o sukobu interesa ima nedostataka, jer nisu uvažene sve preporuke Venecijanske komisije.

“Posebno u smislu odredbi vezanih za sprečavanje sukoba interesa nosilaca pravosudnih funkcija, pa čak i u određenom dijelu vezanom za kontrolu imovinskih kartona i načina prijavljivanja imovine”, kazala je ona.

Zbog procedure u kojoj je sam zakon bio, ona kaže kako nije bilo prostora za njegovu doradu, odnosno ulaganje amandmana i da je kao takav usvojen u drugom čitanju.

Iako je pozitivno što je zakon usvojen u Predstavničkom domu, nije sigurna da li se isto može očekivati od Doma naroda, te dodaje da Zakon o VSTV-u, i bez ovog predloženog, u narednom periodu treba sveobuhvatnu izmjenu.

“Mnogo šire od ovoga što je sada u proceduri i što će biti mijenjano, i svakako ne predstavlja sve ono što je potrebno pravosuđu u BiH i ne predstavlja sveobuhvatnu reformu pravosuđa”, pojasnila je Korajlić.

Vijeće ministara BiH je sredinom juna prošle godine usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, o čemu je BIRN ranije pisao.

Prijedlogom zakona uređena su pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcionisanje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Tada je nakon usvajanja zakona na sjednici Vijeća ministara navedeno kako su ovim zakonom riješena pitanja poput sukoba interesa članova VSTV-a. Osim toga, zakon reguliše i izvještaje o imovini sudija i tužilaca, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, osnivanje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravne lijekove protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune u vezi s disciplinskim prekršajima i disciplinskim postupcima koji se vode protiv sudija i tužilaca.

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH podržalo je 27 zastupnika, tri su glasala protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Ovo je treći put da Predstavnički dom usvaja ovaj zakon, kaže Korajlić, objašnjavajući da nikada do sada nije dobio podršku u Domu naroda, gdje će se uskoro ponovo naći. Riječ je o zakonu na kojem je od početka radio TI u saradnji s drugim međunarodnim organizacijama i zastupnicima.

“On ispunjava sve međunarodne standarde, uključujući i nezavisnu komisiju za provedbu zakona, proširenje odredbi koje se odnose na nosioce funkcija, srodnike, nespojivosti, kontrole imovinskih kartona i slično”, kazala je Korajlić.

Azra Husarić Omerović