Suđenje

Suđenje stručnom saradniku za primanje mita: Svjedok nije vidio s kim se optuženi sastaje

11. Marta 2022.13:26
Na suđenju Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci koji je optužen za primanje mita, svjedok Javnog tužilaštva Republike Srpske (RS) je naveo da nije vidio s kim se optuženi sastao u Prnjavoru.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu, pred Sudskim vijećem u Okružnom sudu u Banjaluci je svjedočio Momo Marinković, koji je zaposlen kao vozač i kurir u Okružnom javnom tužilaštvu.

Marinkovićevo svjedočenje odnosilo se na jedan od sastanaka između optuženog i osobe koja je, prema navodima optužnice, Hadžibegoviću dala novac da bi se ubrzala istraga protiv lica koja su od njegovog sina iznudila veliki iznos novca.

Marinković je rekao da poznaje optuženog, te da je zajedno s njim jednom prilikom išao u Derventu, kao i da su u povratku stali i u Prnjavoru.

“Ja tad nisam imao automobil, pa sam zamolio Tarika da me odveze do Dervente, da mogu da isplatim automobil. Kad smo se vraćali, rekao mi je da treba s nekim kratko da se vidi”, kazao je Marinković, koji je dodao da nije vidio s kim se Hadžibegović sastao.

Dodao je da su stali ispred tržnog centra “Fortuna”, gdje je on ostao napolju da bi ispušio par cigareta, te da je sve trajalo 15-20 minuta.

Marinković je rekao i da je na njegovo ime registrovan automobil koji je u vlasništvu Hadžibegovića, te da su razlog za to brojne komplikacije i procedure koje je optuženi imao prilikom nasljeđivanja nakon smrti oca.

“Kad je Tariku otac umro, on je naslijedio automobil od oca. Bio je to Peugeot 307. Nakon nekog vremena, on je kupio drugi automobil, Škodu, koja je takođe registrovana na moje ime”, dodao je Marinković.

Optužnica tereti Hadžibegovića da je od 25. marta do 2. novembra 2021. godine u svojstvu službenog lica, kao stručni saradnik u banjalučkom tužilaštvu, preduzimao određene istražne radnje u krivičnom predmetu koje vodi ovo tužilaštvo, nakon čega je više puta telefonom razgovarao i sastajao se sa oštećenim u ovom predmetu i prenosio istom informacije u vezi sa istragom koja se vodi protiv osumnjičenog.

Zatim je u više navrata, kako se navodi u optužnici, od oštećenog zahtijevao novac kako bi nastavio da preduzima druge istražne radnje i mjere u navedenom predmetu, a koje bi svakako morao izvršiti po službenoj dužnosti.

“Dana 15. oktobra 2021. se sastao sa oštećenim u tržnom centru ‘Merkator’ u Banjoj Luci, gdje je od oštećenog zahtijevao, a potom i primio novčani iznos od 500 eura, da bi se 2. novembra 2021. godine ponovo sastao sa oštećenim u istom tržnom centru, kada je od njega primio novčani iznos od 3.000 eura”, saopćeno je iz Republičkog javnog tužilaštva.

On je uhapšen u novembru prošle godine.

Na današnjem ročištu nije se pojavio drugi svjedok Nikola Bajić, a Sud je konstatovao da je bio samo jedan pokušaj da mu se uruči poziv za svjedočenje, te će poslati novi.

Naredno ročište zakazano je za 25. mart, kada bi trebalo da svjedoči Bajić, kao i da se izvedu materijalni dokazi Tužilaštva.

Đorđe Vujatović