Suđenje

Počelo suđenje u jednom od predmeta “Zadruga”

10. Marta 2022.16:11
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje turskom državljaninu Salihu Aslanu, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Amina Ruždić pročitala je optužnicu koja Salihu Aslanu, kao odgovornom licu i osnivaču pravnog lica “Osmanli”, stavlja na teret krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”.

Kako se navodi u optužnici, Aslan je tokom 2015. godine izvršio devet fiktivnih transakcijskih uplata na račun Agencije za posredovanje u zapošljavanju “Leading”, u iznosu preko 190.000 konvertibilnih maraka (KM). Fakture su, kako je rečeno, izdate od Agencije na zahtjev optuženog.

Uplate je Aslan, prema optužnici, uplaćivao za angažman studenata i učenika, znajući da firma “Leading” nije registrovana za iznajmljivanje radne snage, odnosno studenata i učenika.

Neto iznos novca koji je uplaćen na račun firme “Leading” podizali su Enisa i Sanel Đalić, te je predavan optuženom Aslanu, stoji u optužnici. Na taj način, on je firmi “Osmanli” pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu preko 130.000 KM.

“U toku dokaznog postupka Tužilaštvo će dokazati da je optuženi počinio krivično djelo kako je to opisano u optužnici”, kazala je tužiteljica Ruždić iznoseći uvodnu riječ.

Ona je dodala da će se dokazati kako je poslovanje Agencije i firme “Osmanli” iskorišteno za sticanje protivpravne imovinske koristi. Prema njenim riječima, iz materijalne dokumentacije, analitičkih kartica, izdatih poreskih računa i nalaza vještaka, bit će utvrđeno da je firma “Osmanli” izvršila transakcije na račun Agencije.

Kako je rekla tužiteljica, iz dokumentacije će se utvrditi da Agencija “Leading” nije registrovana za zapošljavanje studenata i učenika.

Iznoseći uvodnu riječ, advokat Ermin Silajdžić je kazao da je Tužilaštvo uradilo obiman posao za ovaj predmet, ali je u toku svog rada preambiciozno postupilo, posebno u kvalifikaciji pojedinih djela i bitnih obilježja djela.

“Mislim da Tužilaštvo neće uspjeti dokazati ono što se optužnicom stavlja na teret”, dodao je Silajdžić.

Optuženi Aslan, koji je državljanin Turske i posjeduje boravišnu dozvolu u BiH, rekao je da je razumio ono što mu se stavlja na teret i da se slaže sa uvodnom riječi advokata.

Suđenje se nastavlja 28. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija