Vijest

Bihać: Tradicionalni „Performans 8372“ za žrtve Srebrenice

7. Jula 2022.11:28
Nekoliko stotina građana okupilo se na Gradskom stadionu u Bihaću gdje je upriličen „Performans 8372“, kojim se svakog jula podsjeća na žrtve Srebrenice i Podrinja.


Performans u Bihaću. Foto: BIRN BiH 

Građani okupljeni sinoć, 06. jula na stadionu su formirali broj 8372, dok su žene, noseći bijelu odjeću, formirale srebrenički cvijet.

Performans je počeo izvođenjem „Srebreničkog inferna“, nakon čega su se predstavnici Udruženja „Horizont“ koje u saradnji sa organizacijom „Iskre“ već osmu godinu zaredom šalju poruke podrške porodicama koje 11. jula ukopavaju Srebreničke žrtve.

„Danas iz najljepšeg grada i sa najljepše rijeke selamimo Podrinje i učimo dove. Nikada i nigdje ne smijemo dopustiti žrtvu, niti zaboraviti naše civile“, poruka je poslana sa sinoćnjeg performansa.

Presudama je utvrđeno da je u Srebrenici u julu 1995. godine tokom počinjenja genocida ubijeno više od 7.000 pretežno muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca. Još uvijek se traga za oko 1.200 Srebreničana.

Građani Unsko-sanskog kantona i ove godine učestvuju u obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, pa će tako u narednim danima iz Bihaća prema Srebrenici krenuti više stotina učesnika Marša mira, kao i biciklista, motorista i maratonaca.

Amila Žunić