Vijest

Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Tri desetljeća bez optužnica za opsadu Sarajeva

5. Jula 2022.16:40
Skoro tri desetljeća Državno tužilaštvo nije podiglo optužnicu za opsadu Sarajeva i zločine nad građanima tokom proteklog rata, istaknuto je konferenciji za medije povodom promocije brošure “Sarajevo – 30 godina bez optužnice” Udruženja žrtava i svjedoka genocida.


Promocija brošure “Sarajevo – 30 godina bez optužnice”. Foto BIRN BiH

Novinarka Dženana Karup-Druško je kazala kako je ovo treća ili četvrta konferencija koju neformalna grupa okupljena povodom predmeta “Dobrovoljačka” organizira s ciljem “borbe za istinu i pravdu činjenica o ratu u BiH”.

Ona je rekla da je možda činjenica da Državno tužilaštvo nema kapacitete da istražuje opsadu Sarajeva.

“Možda je to činjenica zato što svoje kapacitete i resurse koriste da bi istraživali godinama pojedince i predmete koji su njima bitni, da bi istraživali predmete o kojima je Haški tribunal dao svoje mišljenje”, kazala je ona na današnjoj press konferenciji održanoj u sarajevskoj Vijećnici.

Karup-Druško se osvrnula na optužnicu za predmet “Dobrovoljačka”, rekavši da će biti vrlo zanimljivo slušati Državno tužilaštvo kako dokazuje, između ostalog, da je Alija Izetbegović učestvovao slobodno na pregovorima u Lukavici i donio odluku da vojna kolona napusti Sarajevo.

“Upravo o tom događaju Haški tribunal je zauzeo svoj stav i rekao da je kolona bila legitimna vojna meta, zato što Alija Izetbegović, koji je u tom trtenutku bio uhapšen, nije mogao donositi odluku o tome”, kazala je ona.

“Možda ima zaista milion razloga zašto Tužilaštvo BiH ne radi opsadu Sarajeva, mi ih ne znamo, zato što i pored glasova koji se dižu, pored kritika, molbi i poziva da rade optužnicu za opsadu Sarajeva, ne da nemamo nijedne optužnice, nego se nikad niko nije udostojio da nam odgovori zašto 30 godina od početka opsade nema niti jedne optužnice protiv bilo kog pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa, a da ne govorim o političkoj odgovornosti onih koji su osmišljavali i realizirali tu opsadu”, rekla je Karup-Druško.

Ona je naglasila kako i iz Haškog tribunala kažu da su Sarajevo i Srebrenica najbolje dokumentirani predmeti u Haškom tribunalu, te da “postoje svi dokazi”.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.–1995. i jedan od promotora brošure, Fikret Grabovica je govorio o nastojanjima Udruženja i njega lično da se procesuiraju oni koji su počinili zločine, pojasnivši da se obraćao svim glavnim tužiteljima više puta.

“Gordana Tadić je više puta meni lično obećavala da će zločini nad djecom Sarajeva tokom opsade biti prioritet u toj godini kada bi razgovarali o procesuiranju, međutim sve je ostalo uvijek na obećanjima”, kazao je on.

Grabovica je naveo da je nevjerovatno da nakon toliko vremena nema niti jedne optužnice.

“Nama roditeljima to saznanje pogotovo teško pada. Utvrđivanje istine i procesuiranje nam je prioritet, i tu istinu smo u značajnom obliku utvrdili i kroz razne oblike promovirali. Evo godinama smo čekali da zločinci budu kažnjeni, to se nije desilo. Nama je to posebno važno i značajno zbog mladih i budućih generacija”, rekao je on.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, je kazao kako je ova brošura jedna od niza aktivnosti kojima se Udruženje bavi.

On je rekao kako u okviru četiri haške presude koje su obuhvaćene u brošuri – Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću i Dragomiru Miloševiću – preko stotinu osoba je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na neki način identifikovao i ukazao na njihovu odgovornost.

“Činjenica jeste da su dokazi podastrti, da Tužilaštvo BiH već sada može pokrenuti niz optužbi protiv komandanata brigada i bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa, naravno i protiv samih snajperista”, kazao je on, dodavši da se mora ukazivati i insistirati na činjenicama i dokazima.

Tahirović je dodao da će Udruženje, između ostalih zaključaka, od Tužilaštva BiH zatražiti da formira tim tužilaca koji će raditi isključivo opsadu Sarajeva, te ponovo zatražiti da u prioret rada stavi predmete sa “A liste” MKSJ-a.

Udruženju žrtava i svjedoka genocida, kako je rečeno, danas su podršku dali i Udruženje generala ABiH, Unija saveza Udruženja policije FBiH, Udruženje veterana policije za specijalne namjene “Lasta”, Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, te Udruženje nosilaca najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan“ i “Zlatna policijska značka” FBiH.

Među prisutnim na promociji brošure bili su i prvooptuženi u predmetu “Dobrovoljačka” Ejup Ganić, kao i nekadašnji komandant Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ahmet Sejdić, koji je u Državnom sudu oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Goražda i Rudog u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

Lamija Grebo