Suđenje

Blekić i ostali: Direktor “Unioninvesta” sačinjavao odluke

Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u nastavku svjedočenja je kazao da je sa Edinom Dizdarom, direktorom “Unioninvesta”, koji je sačinjavao odluke, najviše komunicirao.

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

Enes Efendić, koji je svoje svjedočenje započeo 15. juna, ispričao je da je Nadzorni odbor “Unioninvesta” u skladu sa zakonom vršio nadzor nad radom uprave i da ukoliko nešto na sjednici odbora nije jasno pozivao se direktor Edin Dizdar da pojasni.

Kako je rekao, svjedok nije nikada sačinjavao odluke i dokumente, te da je to pretežno radio direktor Dizdar s kojim je on najviše komunicirao.

“Te odluke sam čitao, šta mi nije jasno pitao sam Dizdara. On kaže da je sve po zakonu”, rekao je Efendić, dodavši da po njegovim saznanjima “Unioninvest” nije imao druge organe upravljanja.

Naveo je da “Unioninvest” nije imao prokuristu. Njemu je Tužilaštvo prezentiralo zapisnik Nadzornog odbora iz 2010. godine iz kojeg, kako je rekao tužilac Samir Selimović, proizilazi da je Dizdar bio prokurista.

Odgovarajući na unakrsna pitanja, svjedok je rekao da direktor brokerske kuće “Eurohaus” nije imao uticaja na postupke prodaje dionica. Kako je kazao, on ne zna je li “Eurohaus” manipulisao dionicama “Unioninvesta” te da Zijad Blekić nije nikada njemu došao da utiče na neke odluke, niti je prisustvovao sjednicama Nadzornog odbora.

Potvrdio je da su se dionice BH Telecoma kupovale za 90 konvertibilnih maraka, iako im je cijena bila deset, što je za 900 odsto povećanje. On je također naveo da se u brokerskoj kući nikada dionice nisu mogle kupovati u gotovini i da je postojao namjenski i transakcijski račun.

“Poznavao sam članove porodice Jusufranić. Sa Ibrahimom nisam imao kontakt, Smiljka i Jasmin su često dolazili u ‘Eurohaus’. Jasmin je bio prodavač i kupac dionica i samo zbog toga je dolazio u ‘Eurohaus’. Prilikom dolaska Jasmina nisam primijetio njegovo neobično ponašanje”, rekao je Efendić, koji je svjedočio u prisustvu svog pravnog savjetnika.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Svjedok Amir Selimović je kazao da mu je poznata izgradnja objekta “Unioninvesta” te da je bio radnik prethodnog društva ovog preduzeća. Pojasnio je da je to bilo društveno preduzeće, pa je tranformacijom postalo dioničarsko, a kasnije društvo sa ograničenom odgovornošću. Tada je, kako kaže, postao dioničar.

Iz medija mu je poznato da je Ibrahim Jusufranić bio direktor, ali mu nije poznat način kako je došao na tu poziciju.

“Kasnije sam saznao da su radnici prodavali dionice. Ja nisam za to znao. Kolega mi je rekao da ‘Zvrko kupuje od raje dionice za Jusufranića’”, rekao je svjedok.

Naveo je da je prisustvovao osnivačkoj skupštini kada je preduzeće postalo “d.o.o”. Skupština se održavala u prostorijama društva u Ulici Zmaja od Bosne, a Dizdar je rukovodio tom sjednicom, naveo je svjedok. Kasnije je, prema njegovim riječima, prisustvovao na još nekoliko sjednica skupštine, a neke su se održavale u ugostiteljskom objektu.

Kako je rekao, njemu niko nije nudio kupovinu dionica. Za Blekića je rekao da ga poznaje iz medija i kao predsjednika jednog fudbalskog kluba.

Nakon saslušanja svjedoka, održana je statusna konferencija na kojoj je Tužilaštvo odustalo od osam svjedoka, dok će se naknadno izjasniti o svjedocima iz Slovenije i policijskim inspektorima.

Naredno suđenje je zakazano za 13. juli.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija