Suđenje

Odgođeno suđenje Mirzi Ademaju i ostalima zbog nemogućnosti dolaska svjedoka

23. Augusta 2022.10:41
Suđenje Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić, Alziri Hota te Enesu Zijadiću, koji se terete za više koruptivnih djela, odgođeno je pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog nemogućnosti dolaska svjedoka.

Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sudija Dragan Vukajlović je konstatovao u sudnici da je Sud zaprimio obavijest da svjedok neće biti u mogućnosti pristupiti svjedočenju te je zakazao novi termin suđenja.

Ademaj se tereti da je u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber. Ista optužnica tereti Busuladžić i Hota da su prilikom kontrola propustile da pravilno i potpuno utvrde činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica.

Tokom pretresa, kod optužene Busuladžić u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove pronađena je i opojna droga amfetamin. Navedeni inspektori su nakon određivanja pritvora suspendovani s posla.

Ademaj i Zijadić se terete da su počinili krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te primanje dara i drugih oblika koristi”.

Hota i Busuladžić se zajedno terete da su počinile krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, a Busuladžić se tereti i da je počinila krivično djelo “posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Naredno suđenje je zakazano za 26. septembar.

* Ovaj članak je izmijenjen u dijelu o sadržaju optužnice. Ranije je citirano saopštenje Tužilaštva Kantona Sarajevo u kojem se sva tri inspektora terete da su činili iste krivične radnje dok optužnica navodi drugačije radnje za Hotu i Busuladžić u odnosu na Ademaja.

Aida Trepanić