Vijest

U septembru statusna konferencija u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića

23. Augusta 2022.10:53
Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) zakazao je za 22. septembar statusnu konferenciju u predmetu nekadašnjih šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su nakon obnovljenog prvostepenog postupka osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.


Jovica Stanišić i Franko Simatović u sudnici. Foto: EPA/Michael Kooren / REUTERS POOL

Mehanizam je Stanišića i Simatovića u junu prošle godine nakon obnovljenog postupka osudio za pomaganje i podržavanje zločina koje je počinila specijalna jedinica SDB-a na području Bosanskog Šamca, ali ih je oslobodio odgovornosti za druge zločine koje su počinile srpske jedinice na drugim mjestima u BiH i Hrvatskoj tokom ratova početkom 1990-ih.

U septembru je Tužilaštvo u najavi za žalbu na prvostepenu presudu zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), te krivi za zločine počinjene u Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu, Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS).

Odbrane su u svojim najavama za žalbu navele da, prema njima, nije bilo dovoljno dokaza na osnovu kojih su Stanišić i Simatović proglašeni krivim i zatražili su ukidanje presude ili smanjenje kazne.

Posljednji put statusna konferencija u ovom predmetu održana je u junu ove godine, kada je tadašnji predsjednik Mehanizma, sudija Carmel Agius, posljednji put i predsjedao u ovom predmetu, te najavio kako će, nakon njegovog odlaska sa pozicije predsjednika Mehanizma, u ovom predmetu predsjedati njegov nasljednik.

Tada je rečeno i da bi izricanje presude Stanišiću i Simatoviću trebalo biti u ljeto naredne godine.

Statusna konferencija koja je zakazana za 22. septembar bit će prva u kojoj će u ovom predmetu predsjedati nova predsjednica Mehanizma, sutkinja Graciela Gatti Santana, koja je ranije u intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnila da, kao predsjednica Mehanizma, mora predsjedavati Žalbenim vijećem, a izricanje presude očekuje u junu 2023. godine.

Lamija Grebo