Vijest

Potvrđena optužnica za zločine u Bosanskom Brodu

23. Augusta 2022.11:40
Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv Ante Pavića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koja ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Bosanskom Brodu 1992. godine.

This post is also available in: English


Okružni sud u Doboju. Foto: BIRN BiH.

Prema optužnici koju je na zvaničnoj web stranici objavilo Okružno tužilaštvo u Doboju, Pavić je u logoru na stadionu Fudbalskog kluba “Polet“ i staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, u kojima su se nalazili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, koji nisu bili vojno organizovani niti su učestvovali u neprijateljstvima, u periodu od aprila do septembra 1992. godine učestvovao u nanošenju povreda tjelesnog integriteta, protivzakonitom zatvaranju i silovanju civilnih lica.

Pavić je optužen da je u periodu od aprila do maja 1992. godine u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu, sam i zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, u više navrata tukao šakama i policijskom palicom jednog zarobljenika, kao i da je u junu protivpravno lišio slobode jednog civila.

“U logoru na stadionu Fudbalskog kluba ‘Polet’ u Bosanskom Brodu u kome su se nalazili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, tokom mjeseca septembra 1992. godine, a nakon što je oštećena X-1 uhapšena i privedena u navedeni zatvor, u više navrata istu izvodio iz prostorije u kojoj je bila smještena i odvodio u prostoriju koja se nalazila u potkrovlju navedenog objekta, gdje je oštećenu silovao, nanoseći joj na taj način veliku patnju i bol“, stoji u optužnici.

Također se navodi i da Pavić ima prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, a Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je u januaru izvijestila kako je odgođeno ročište za određivanje pritvora.

Prijedlog za određivanje pritvora tada je uputilo Okružno javno tužilaštvo Doboj zbog nemogućnosti da sasluša osumnjičenog Pavića, a njegov advokat po službenoj dužnosti Novak Gojković je rekao da je on dao iskaz krajem prošle godine u Slavonskom Brodu u Republici Hrvatskoj.

“Moj branjenik mi je saopštio da je 27. decembra 2021. godine saslušan u Županijskom sudu u Slavonskom Brodu po zamolnici Okružnog javnog tužilaštva u Doboju”, kazao je ranije Gojković.

BIRN BiH je te prilike izvijestio da su detalji saslušanja ostali nepoznati, a Okružno javno tužilaštvo Doboj nema zvanične potvrde da je Pavić saslušan u susjednoj Hrvatskoj.

“Tužilaštvo ostaje pri prijedlogu za određivanje pritvora dok ne budemo u mogućnosti da saslušamo osumnjičenog. Pokušat ćemo da provjerimo možemo li dobiti njegov iskaz. Provjerit ćemo to i preko Ministarstva pravde BiH”, rekla je tada tužiteljica Mersiha Mehmedagić.

Prema Okružnom tužilaštvu u Doboju ova optužnica potvrđena je krajem prošlog mjeseca.

Lamija Grebo


This post is also available in: English