Vijest

Direktor bolnice u Doboju želi otkupiti desetomjesečnu zatvorsku kaznu

19. Augusta 2022.14:28
Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju koji je osuđen na deset mjeseci zatvora za nesavjestan rad u službi, podnio je zahtjev za otkup kazne, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u Okružnom sudu u Banjaluci.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Mladen Gajić je, kako je potvrđeno BIRN-u BiH u Okružnom sudu, 11. avgusta podnio zahtjev za otkup kazne.

U ovom sudu napominju da će odluka o zahtjevu biti donesena kada se predmetni sudija vrati sa godišnjeg odmora.

Zamjena zatvorske kazne za novčanu, ukoliko je presudom predviđena kazna ne veća od godinu dana, u Republici Srpskoj omogućena je izmjenama Krivičnog zakonika u martu 2021. godine. Tada je i cijena dana zatvora sa 100 konvertibilnih maraka (KM) smanjena na 50 KM.

Gajić je osuđen 18. jula ove godine na deset mjeseci zatvora zbog krivičnog djela “nesavjestan rad u službi”, nakon što je Okružni sud u Banjaluci prihvatio njegov sporazum sa Republičkim javnim tužilaštvom.

Direktor bolnice u Doboju osuđen je jer je pregovaračkim postupkom, bez objave obavještenja, sklopio ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” o nabavci zaštitne medicinske opreme iako je morao znati da ta agencija ne ispunjava neophodne uslove s obzirom da nije registrovana za aktivnosti koje su bile predmet javne nabavke.

 

Vladimir Kovačević