Vijest

Sud BiH spojio dva predmeta za zločine u Novoseocima

19. Augusta 2022.15:29
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se predmet Nikole Koprivice spaja s predmetom u kojem je osam osoba optuženo za ubistva 44 muškarca iz sela Novoseoci kod Sokoca u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine, saopćeno je iz ove institucije.

Nikola Koprivica. Foto: Tužilaštvo BiH

“Sud BiH je 11. augusta 2022. godine donio rješenje kojim se spajaju krivični postupak protiv optuženog Nikole Koprivice i krivični postupak protiv optuženih Dragomira Obradovića, Momčila Pajića, Alekse Gordića, Miladina Gaševića, Momira Kezunovića, Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke ,te će se provesti jedinstveni postupak (…) i donijeti jedna presuda”, naveli su iz Suda BiH.

Koprivica zvani Nidža, bivši pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VSR), prema optužnici se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima VRS-a, 21. na 22. septembar 1992. godine učestvovao u napadu na mjesto Novoseoci na području općine Sokolac, nastanjeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon napada, žene i djeca odvojeni su od muškaraca, a zarobljeni muškarci vojnim kamionima transportovani na smetljište na lokaciji Ivan Polje, nekoliko kilometara od mjesta Novoseoci, gdje su dovedeni na rub deponije, te strijeljani i ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja”, stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva.

Koprivica se tereti da je lično i direktno, pucanjem iz automatskog oružja, učestvovao u ubistvima žrtava.

Na navedenoj lokaciji ubijene su 44 žrtve, od kojih je najmlađi ubijeni imao 14, a najstariji 77 godina. Tijela 43 žrtve pronađena su i ekshumirana, dok se za posmrtnim ostacima jedne žrtve još uvijek traga. Nakon počinjenog zločina, mjesna džamija je porušena, a ostaci bačeni na tijela žrtava na deponiji Ivan Polje, objašnjeno je ranije u saopćenju.

Početkom aprila ove godine Koprivica je izručen iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, a dva dana nakon toga određen mu je pritvor. Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva te je Koprivici 28. aprila ukinuo pritvor, a određene su mu mjere zabrane putovanja, uz privremeno oduzimanje ličnih dokumenata, kao i zabrana sastajanja i približavanja svjedocima na udaljenost manju od 50 metara te obavezno javljanje nadležnom organu.

Za zločine u Novoseocima u toku je sudski postupak protiv Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a, Gordića, njegovog zamjenika, Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Gaševića i Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice.

Posljednje ročište održano je 7. jula.

Emina Dizdarević