Vijest

Potvrđena presuda Hajrizu Doglodu za zločin kod Viteza

29. Augusta 2022.12:01
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Hajriz Doglod osuđen na šest i po godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog 1993. na području Viteza.

This post is also available in: English


Vrhovni sud. Foto: BIRN BiH 

Branilac Dogloda, Ramo Ajkić potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je presuda potvrđena, te najavio podnošenje apelacije Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

“Jer smatramo da je povrijeđeno pravo na pravedno suđenje iz razloga što je presuda zasnovana na nezakonitim dokazima, jer neki dokazi nisu pribavljeni u skladu s naredbom Suda i Tužilaštva. Izvan svake razumne sumnje nije ni dokazano da je on počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, rekao je Ajkić, dodavši kako će u apelaciji tražiti privremenu mjeru odgađanja izvršenja kazne do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Hajriz Doglod je proglašen krivim zato što je, u svojstvu zamjenika zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljona (SDB) ABiH, na lokalnom putu u mjestu Dubravica kod Viteza mučio i hicima iz vatrenog oružja ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu.

Dogloda je Kantonalni sud u Novom Travniku u decembru 2020. osudio na sedam godina zbog ubistva, ali je Vrhovni sud Federacije BiH u junu 2021. ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Jasmin Begić


This post is also available in: English