Vijest

Žalbe na presudu za zločine u Bužimu zakazane za 23. septembar

25. Augusta 2022.15:48
Žalbe na prvostepenu presudu Mehmedu Aleševiću, osuđenom na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih 1994. i 1995. nad zatočenim civilima u Bužimu, bit će iznesene 23. septembra pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine.

Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

U februaru ove godine Alešević je proglašen krivim po devet tačaka optužnice za teška zlostavljanja, dok je po jednoj tački oslobođen. Prvostepeno Sudsko vijeće odbilo je tri tačke optužnice.

Alešević je, prema presudi, proglašen krivim u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije BiH (ABiH), te je osuđen na pet godina zatvora. Presuda je izrečena u februaru ove godine.

“Javna sjednica Vijeća Apelacionog odjeljenja u predmetu Mehmed Alešević zakazana je za 23. septembar 2022. godine u 12:00 sati”, rečeno je iz Državnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Alešević je proglašen krivim da je, sa drugim vojnim policajcima, nečovječno postupao prema zatočenicima u improviziranom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, od decembra 1994. do marta 1995. godine. On je, prema presudi, učestvovao u teškom zlostavljanju zatvorenika, udarajući ih palicama, nogama i rukama po raznim dijelovima tijela.

“Vijeće je u obzir uzelo stepen odgovornosti, pobude iz kojih je djelo učinjeno, okolnosti, kao i porodične prilike i držanje optuženog na sudu”, kazao je tada predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić.

On je oslobođen tačke koja ga tereti za učešće u seksualnom zlostavljanju dvoje zatočenika.

Alešević je prvobitno optužen u oktobru 2015. sa još osam osoba, ali je prije početka suđenja predmet razdvojen zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u drugom predmetu i dalje traje.

Emina Dizdarević Tahmiščija