Vijest

Crveni krst u Sarajevu postavio izložbu povodom tri decenije rada u BiH

24. Augusta 2022.15:01
U sklopu obilježavanja tri decenije rada Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) u Bosni i Hercegovini, danas je postavljena izložba na Obali Maka Dizdara u Sarajevu pod nazivom "30 godina posvećenih humanosti“, koja predstavlja najvažnije aktivnosti MKCK-a od aprila 1992. godine do danas, saopćili su iz ove organizacije.

Izložba “30 godina posvećenih humanosti u BiH” u Sarajevu. Foto: MKCK

Kako se navodi u saopćenju, posjetioce očekuje interesantno putovanje kroz vrijeme i raznolikost odgovora na humanitarne potrebe prouzrokovane ratom i njegovim posljedicama.

“Samo tokom oružanih sukoba u regiji, MKCK je, između ostalog, posjetio više od 54.000 zarobljenika na 520 lokacija, razmijenio 18 miliona poruka Crvenog krsta, spojio preko 4.500 porodica, distribuirao preko 100.000 tona hrane, redovno snabdijevao više od 1.000 bolnica medicinskim materijalom za hitne intervencije, te održavao seminare o međunarodnom humanitarnom pravu za hiljade vojnika“, stoji u saopćenju.

Elmir Camić, šef delefacije MKCK-a u Sarajevu, kazao je da su se aktivnosti Organizacije postepeno smanjivale kako je vrijeme proticalo, a BiH se oporavljala od posljedica rata, dodavši da humanitarne potrebe još uvijek postoje, te da danas sarađuju s velikim brojem aktera kako bi se one riješile.

“Tu, prije svega, treba spomenuti Društvo Crvenog krsta BiH, Institut za nestale osobe, preko 35 udruženja porodica nestalih, akademsku zajednicu, ali i mnoge druge partnere, uključujući vlasti. Zajedničkim naporima nastojimo pružiti podršku stanovništvu BiH da se oporave od emocionalnih i fizičkih rana iz rata, naročito u pogledu nestalih osoba i opasnosti od mina“, naveo je Camić.

U saopćenju se dalje navodi da MKCK od samog početka posebnu pažnju posvećuje potrazi za osobama nestalim usljed rata u BiH i psihosocijalnoj podršci njihovim porodicama.

“U julu 2018. godine, MKCK je pokrenuo i petogodišnju strategiju kako bi se iskoristili svi izvodljivi načini da se rasvijetli sudbina još preko 7.600 nestalih, a njihove porodice i zajednice napokon pronađu smiraj“, stoji u saopćenju.

Camić je naglasio da su, u okviru strategije, pokrenuli pretrage arhiva stranih država i organizacija koje su imale mirovne misije u BiH u periodu od 1992. do 1995. s ciljem pronalaženja masovnih i individualnih grobnica.

“Naši istraživači su do sada prikupili preko 80.000 stranica relevantnih dokumenata koje su proslijeđene Institutu za nestale osobe za dalju akciju. Nedavno smo potpisali i Memorandum razumijevanja sa Ministarstvom odbrane BiH, koji nam osigurava direktan pristup domaćim vojnim arhivima iz ratnog perioda i čiju pretragu ćemo započeti uskoro“, kazao je Camić.

Izložba na otvorenom će biti dostupna do 5. septembra.

Aida Trepanić