Vijest

Suspendovana sutkinja Dalida Burzić

2. Septembra 2022.16:44
Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku kojom se sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić privremeno udaljava od vršenja dužnosti, saopćeno je iz ove institucije.

Sutkinja Suda BiH Dalida Burzić. Foto: BIRN BiH

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije za sudije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Burzić se udaljava od vršenja funkcije s današnjim, odnosno danom donošenja odluke, do okončanja istrage koju je pokrenulo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Kako se navodi, Prvostepena disciplinska komisija se prilikom donošenja odluke rukovodila prirodom i vrstom krivičnih djela koji su osumnjičenoj stavljeni na teret Naredbom o provođenju istrage Tužilaštva BiH, kao i visinom Zakonom zapriječene kazne za krivično djelo organizirani kriminal.

Prvostepena disciplinska komisija smatra da je nužno privremeno udaljenje osumnjičene od vršenja dužnosti sutkinje navedenog suda, kako bi se stvorili uvjeti za nepristrasno i objektivno vođenje krivične istrage. Ovom odlukom će se, istovremeno, zaštititi  profesionalni integritet imenovane, kao i integritet suda u kojem imenovana obavlja svoju funkciju, saopćeno je, te da se odlukom ne prejudicira niti može uticati na ishod krivične istrage, kao ni na pravo odbrane tužene.

“Kako osumnjičena obnaša dužnost sudije Suda BiH, Prvostepena disciplinska komisija smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane za navedeno krivično djelo, uz njeno obavljanje dužnosti sudije Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, radi čega je opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sudije Suda BiH do okončanja krivične istrage pokrenute predmetnom Naredbom”, navodi se u saopćenju. 

Žalba zbog privremenog udaljavanja Burzić s funkcije ne odlaže izvršenje odluke.

Ured disciplinskog tužioca je ranije, zbog pokretanja krivične istrage protiv Burzić, podnio zahtjev za privremeno udaljavanje od vršenja funkcije, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala.

Prema Zakonu o VSTV-u, sudija ili tužilac mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, ako je protiv njih pokrenuta istraga u krivičnom postupku.

Prema pisanju pojedinih medija u BiH, Državno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv više osoba u slučaju “Dženan Memić” – nekoliko pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i jednog sabraćajnog vještaka, za krivično djelo ubistvo i pomaganje počiniocu nakon krivičnog djela, ali BIRN BiH nije dobio zvaničnu potvrdu.

Pred Državnim sudom u toku je suđenje za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine. Optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić (ranije Mutap), tadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović.

Oni se terete za organizirani kriminal, te sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Emina Dizdarević Tahmiščija