Vijest

Suspenzija sutkinje Dalide Burzić može dodatno usporiti rad na 11 predmeta ratnih zločina

6. Septembra 2022.11:51
Suđenje Zoranu i Radenku Iliću, optuženim za progon i nezakonito lišavanje slobode 16 civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice, nije održano jučer, 5. septembra, u Državnom sudu jer je jedna od članica Vijeća – sutkinja Dalida Burzić – suspendovana u petak odlukom Prvostepene disciplinske komisije za sudije zbog krivične istrage protiv nje u vezi sa slučajem ubistva Dženana Memića. Sagovornici Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) mišljenja su da bi suspenzija mogla dodatno usporiti rad na krivičnim predmetima u kojima Burzić sudi.

Sutkinja Suda BiH Dalida Burzić. Foto: BIRN BiH

Iz Suda BiH su potvrdili da je predmet za zločine počinjene na području Rogatice odgođen zbog odsutnosti članice Vijeća. Danas je u Sudu odgođeno i suđenje Ibrahimu Puriću, optuženom za zločine kod Viteza, kome sudi vijeće čija je članica Dalida Burzić. BIRN-u BiH je potvrđeno da je sutkinja Burzić predsjedavajuća u četiri predmeta ratnih zločina, te u sedam članica vijeća.

Između ostalih, Burzić je članica u predmetu u kom je početak suđenja Ejupu Ganiću i ostalima za zločine u Sarajevu zakazan za 21. septembar. Ona je članica i u predmetu “Dževad Avdičević i ostali”, u kojem je početak suđenja za zločine počinjene na području Teočaka odgođen u junu zbog zahtjeva advokata Ifeta Ferageta za njeno izuzeće. Kako je tada rečeno na ročištu, on je izrazio sumnju u njenu nepristrasnost zbog postupaka koje je preduzela, kao tadašnja glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Advokat Miodrag Stojanović, koji pred Sudom BiH zastupa u dva predmeta ratnih zločina u kojima Burzić ima funkciju predsjedavajuće sudskog vijeća, smatra da bi suspenzija mogla dodatno usporiti rad na krivičnim predmetima. On objašnjava da je situacija teža u predmetima u kojima Burzić predsjedava nego u onima u kojima je bila članica vijeća.

“Ako je član vijeća, onda se može zamijeniti i bez saglasnosti učesnika u postupku, ali se traži njihovo izjašnjenje. Dakle, to bi moglo da uspori rad u smislu što će se pojaviti novi član vijeća i u tom pravcu tražiti vrijeme da se involvira u predmet, što odlaže suđenje na neko vrijeme”, govori Stojanović za BIRN BiH.

Stojanović kaže da bi novi predsjednik vijeća morao početi predmet iznova ukoliko odbrane ne daju saglasnost za izmjenu predsjednika vijeća u toj fazi postupka.

“I tu imamo situaciju da, zbog mogućih zloupotreba, to sudije prevazilaze tako što ipak odlučuju da nastave pretres s novim predsjednikom vijeća. To nam se desilo kad je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Halil Lagumdžija napustio sudeće funkcije, pa je onda na njegovo mjesto došao neko drugi”, podsjeća Stojanović, dodajući da Sud još uvijek nema verifikaciju od strane apelacionih vijeća po žalbi o ispravnosti takve odluke.

Stojanović pred Sudom BiH brani Miladina Gaševića, optuženog u predmetu koji se vodi protiv Dragomira Obradovića i ostalih za ratne zločine počinjene u Novoseocima od maja 2021. godine. U predmetu za ratni zločin koji se vodi protiv Maneta Đurića i ostalih za zločine počinjene na području Vlasenice, Stojanović zastupa optuženog Miroslava Kraljevića. Ovaj je predmet aktivan od 2018. godine na Sudu BiH, ali je više puta odgađan zbog bolesti optuženog, spajanja predmeta i ranije promjene člana Vijeća, kada je Burzić u septembru 2020. postala nova predsjedavajuća. Suđenje se ne održava zbog bolesti optuženog od aprila ove godine.

Tarik Čingić, advokat Admira Rizvanovića, optuženog za ratne zločine počinjene 1993. na području Brčkog u predmetu sa još četiri lica, kojima je suđenje počelo u junu 2020., a u kojem je sutkinja Burzić član Vijeća, navodi da će Sud “sasvim sigurno iznaći neko rješenje”.

“Sasvim  sigurno  da  udaljavanje  jednog  sudije  dovodi  do  nekog  takozvanog  tehničkog problema. Naravno da udaljenje bilo kog uposlenika stvara neki dodatni problem”, zaključuje Čingić.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kaže da je procesuiranje ratnih zločina svakako usporeno, “posebno iz ugla rada Tužilaštva BiH”. Predstavnici žrtava, ali i međunarodni eksperti upozoravaju kako, zbog neefikasnosti rada na predmetima ratnih zločina, svi predmeti neće biti završeni do 2023. godine, kako je to bilo predviđeno Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina. U posljednje dvije godine, rad na predmetima ratnih zločina bio je dodatno usporen pandemijom koronavirusa, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Iz Suda BiH su naveli da su obaviješteni o odluci Disciplinske komisije VSTV-a.

“Imajući u vidu da navedena odluka nije pravosnažna, Sud će svakako blagovremeno reagovati u skladu s pravosnažnom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, odnosno Disciplinske komisije”, kazali su iz Suda.

Disciplinska komisija VSTV-a donijela je odluku i privremeno udaljila sutkinju Burzić od vršenja dužnosti, nakon zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca (UDT). Ovaj zahtjev je Ured podnio nakon izvještavanja VSTV-a o pokrenutoj istrazi za organizovani kriminal protiv Burzić, bivše glavne tužiteljice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

Iz Državnog tužilaštva su za BIRN BiH potvrdili da je krivična istraga protiv Burzić povezana sa slučajem ubistva Dženana Memića koji je vodilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u vrijeme dok je Burzić bila glavna tužiteljica.

“Provodi se istraga protiv više osoba, zbog kaznenog djela ubojstva Memić Dženana, kao i drugih povezanih kaznenih djela. S obzirom na tajnost istrage, više informacija ili detalja ne možemo davati”, naveo je u odgovoru glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Pred Državnim sudom u toku je suđenje za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Memića. Optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić (ranije Mutap), tadašnji šef Odsjeka za saobraćajne istrage Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović. Oni se terete za organizirani kriminal te sprečavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Ranije je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom VTSV-a vođen disciplinski postupak protiv sutkinje Burzić po tužbi UDT-a za neispravno postupanje u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Prema tužbi koja je odbijena u maju 2021. godine odlukom Drugostepene disciplinske komisije, Burzić je nezakonito zahtijevala optuživanje dvojice političara – Semira Efendića i Elmedina Konakovića.

Jasmin Begić