Suđenje

Odgođeno suđenje Aleksandru Džombiću zbog ponovnog nepojavljivanja vještaka

6. Septembra 2022.12:30
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, ponovo je odgođeno zbog nedolaska sudskog vještaka Cvije Šmanje, koji je svjedok Republičkog javnog tužilaštva.
Aleksandar Džombić ispred Okružnog suda u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Šmanja, vještak mašinske struke u Republičkom zavodu za sudska vještačenja u Novom Sudu, posljednji je svjedok kojeg je predložilo Tužilaštvo, ali se opet nije odazvao na ovaj poziv.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Dragan Uletilović, rekao je da je Šmanja uredno primio poziv, ali kako ga je Tužilaštvo kasnije obavijestilo da pomenuti svjedok ima koronu, te da nije u mogućnosti prisustvovati današnjoj raspravi.

Tužilac Radenko Janković potvrdio je da je tokom jučerašnjeg dana primio e-mail iz Republičkog zavoda za sudska vještačenja u Novom Sudu, gdje je navedeno kako Šmanjan zbog bolesti nije u mogućnosti prisustvovati ročištu.

Sud je naložio Tužilaštvu da u roku od tri dana pribavi medicinsku dokumentaciju kada je riječ o Šmanji i da je dostavi Sudu, kao i da se vještak ponovo pismenim putem pozove na glavni pretres.

Republičko javno tužilaštvo RS-a optužnicom tereti Aleksandra Džombića da je izvršio krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, zbog kredita od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM ) koji je preko Investiciono razvojne banke RS-a odobren zvorničkoj firmi “Energolinija”.

Suđenje Džombiću nastavlja se 20. septembra.

Đorđe Vujatović