Vijest

Na sljedećoj sjednici VSTV-a očekuje se izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH

7. Septembra 2022.17:03
Krajem septembra ove godine najvjerovatnije će biti imenovan glavni tužilac Državnog tužilaštva, rekao je na sjednici Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Lagumdžija je tokom obraćanja novinarima naveo da su intervjui sa kandidatima zakazani za 22. septembar, te da bi, ukoliko ne bude odlaganja, imenovanje bilo tačka dnevnog reda sljedeće sjednice.

On je naveo da će na intervjue biti pozvani Milanko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić i Seid Marušić, s obzirom na to da su njihove prijave verifikovane, te je dodao kako se nada “da će se pitanje oko Kajmaković riješiti”.

Kako je pojasnio, Kajmaković se pominje u razgovorima predmeta za koji se vodi istraga, te dodao da je zamolio vršioca dužnosti glavnog tužioca da to čim prije riješi.

“Ako ne dobijemo ništa, na intervjuu ću probati dobiti informaciju”, kazao je Lagumdžija.

Ured disciplinskog tužioca i dalje u istim prostorijama

Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, kazao je kako je postupak iseljenja Tužilaštva Bosne i Hercegovine iz Kompleksa državnih institucija završen, te da je prije 15 dana potpisan protokol u vezi s podjelom preostalog prostora.

“Dobili smo više nego smo očekivali, ali nismo uspjeli dobiti da su sve cjeline spojene”, kazao je Lagumdžija, dodajući kako se dodatnim prostorom obezbjeđuju bolji uslovi rada za članove Vijeća, ali i rješava preporuka koja se tiče Ureda disciplinskog tužioca (UDT) – odnosno njegovog izmještanja – a za što trenutno nema kapaciteta.

“Prilikom podjele dobijenih prostorija nakon iseljenja Državnog tužilaštva, UDT-u je ponuđen prostor na prvom spratu i to duplo veći u odnosu na prostor koji trenutno ima, ali su glavna disciplinska tužiteljica i njen zamjenik izrazili rezervu na ovaj prijedlog”, kazao je Lagumdžija.

On je naveo da je glavna disciplinska tužiteljica ovaj prijedlog odbila i kazala kako bi prihvatila ako bi Vijeće naredilo.

“To je maksimum od onoga što preporuka traži i maksimum koji se mogao dati”, kazao je Lagumdžija, navodeći da je jedan od razloga odbijanja ponude to što je prostor pod videonadzorom.

Mirza H. Omerović, zamjenik glavne disciplinske tužiteljice, prisustvovao je sjednici i pojasnio kako je bilo dosta nesporazuma oko eventualnog preseljenja UDT-a.

“Nije samo pitanje kamera, koje su pod nadzorom Suda BiH, postoje i tehnička pitanja”, kazao je Omerović, navodeći kako preseljenje unutar iste zgrade predstavlja razlog za skeptičnost.

Amila Kunosić, članica Vijeća, kazala je kako misli da je ova podjela prostora bilo optimalno rješenje, s obzirom na to da ni VSTV, niti bilo koja druga institucija, ne nude prostor za odvajanje UDT-a.

Lagumdžija je kazao kako postoji preporuka da se Ured odvoji i od Vijeća, te kako bi volio da dođe do izmjena zakona kojima bi se to uredilo, ali da obezbjeđivanje nezavisnosti treba biti dvosmjerno.

“Kontakti UDT-a sa članovima Vijeća se trebaju svesti na minimum, te sam dao upozorenje da u prostorijama Sekretarijata disciplinski tužioci mogu boraviti samo službeno, kako bi se spriječile bilo kakve spekulacije”, naveo je.

Odluke o CEST-ovima vraćene na ponovno odlučivanje Komisiji

Nakon više od pola godine, koliko se utvrđuje odgovornost članova upravnih odbora oba centra za edukaciju, ona još uvijek nije utvrđena.

Stalna komisija za edukaciju i sudsku dokumentaciju je, nakon analiziranja dodatne dokumentacije koja je tražena nakon prošle sjednice VSTV-a, predložila da se Centru za edukaciju sudija i tužilaca Federacije uputi dopis u kojem se navodi da su pronađene nepravilnosti, ali kako nisu dovoljno velike da se traži smjena upravnog odbora.

Jadranka Stanišić je rekla da ne dijeli mišljenje koje je Komisija predložila, navodeći da je glasala protiv iznesenog prijedloga.

“Kod svih tih nedostataka koji ilustruju nezakonito postupanje, na šta smo potrošili skoro godinu dana, idemo s jednim kompromisnim dopisom – bit će bolje, što je bilo, zaboravit ćemo”, kazala je Stanišić.

Mišljenje s njom dijelili su Davor Martinović i Amila Kunosić, koji su naveli da su protiv slanja dopisa.

Sa pet glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim, odlučivanje o odgovornosti članova upravnog odbora CEST-a Federacije vraćeno je Komisiji na odlučivanje.

Ista odluka donesena je u slučaju CEST-a Republike Srpske, za čije članove Upravnog odbora su iz Komisije naveli da ne postoji odgovornost za imenovanje direktora koji nije bio prvi izbor članova Vijeća.

Lagumdžija je kazao kako ne prihvata da ga se pita za nešto što nije obavezujuće.

“Ako me se već pita – kad se ne usvoji, neka se debelo obrazloži”, kazao je predsjednik krovne pravosudne institucije u BiH.

Nermina Kuloglija-Zolj