Vijest

Javna debata “(Anti)korupcija u fokusu”: Stvoriti sistem neisplative korupcije

19. Septembra 2022.19:14
Za borbu protiv korupcije ključan je efektivan rad pravosudnih institucija i stručni, ali i hrabri tužioci, kao i izmjena percepcije građana, kojima su koruptivne radnje postale normalna pojava, rekli su predstavnici četiri političke stranke tokom druge javne debate “(Anti)korupcija u fokusu” u organizaciji Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) i Transparency Internationala (TI) BiH, održane u Banjoj Luci.

Druga javna debata “(Anti)korupcija u fokusu”, Banja Luka. Foto: BIRN BiH

U Banjoj Luci, tokom druge javne debate ”(Anti)korupcija u fokusu”, na kojoj su predstavnici četiri političke stranke govorili o svojim programima u borbi protiv korupcije, vladavini prava i reformama neophodnim za sprečavanje korupcije, Igor Crnadak iz Partije demokratskog progresa (PDP) je kazao da je apsolutni prioritet za njegovu stranku – borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala nazvati “vitalnim nacionalnim interesom”, jer je ona ušla u najsitnije pore društva.

“Druga stvar je da nova vlast i PDP ima namjeru da to predvodi, da bude vrlo aktivna u prevenciji korupcije i promjena ‘sklopa’ koji se počao javljati, a to je da je korupcija nešto normalno. Potrebno je da se promijeni percepcija u narodu”, naveo je Crnadak govoreći o prioritetima stranke u borbi protiv korupcije.

Za Gavrila Kerkeza iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), ključno u borbi protiv korupcije jeste pravosuđe, “jer smo u suživotu s korupcijom”.

“Nije normalno da imamo statistiku da su dodijeljene samo 202 godine zatvora za korupciju”, dodao je on, objasnivši kako zbog toga na svim pozicijama u javnim preduzećima moraju biti stručna, a ne podobna lica.

Srđan Mijatović, predstavnik Socijalističke partije Srpske (SPS), mišljenja je da se korijen korupcije nalazi u politici i strankama, kao i da su jedino rješenje izbori, odnosno promjena vlasti. Smatra da se trebaju birati ljudi koji su časnim putem došli do diploma i bogatstva.

“Sada je vrijeme kampanja, imamo mogućnost da pričamo, mediji da nas prate, mi sve više trebamo da pričamo o korupciji (…) Mladi mijenjaju stranke da bi ostajali na poslu”, dodao je on, rekavši kako dijeli mišljenje da na konkursima za zapošljavanje ne prolaze sposobni i stručni, nego samo politički podobni.

Iz stranke Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Sergej Milanović navodi da je ključno pronaći uzrok korupcije, odakle ona potiče i ko je njen začetnik. Prema njemu, odgovornost leži u političkim subjektima, a trenutni institucionalni kapaciteti nisu takvi da se može nešto uraditi u borbi protiv korupcije.

“Kao odbornik u Mrkonjić-Gradu sam se susreo nekoliko puta s visokom korupcijom, ali zbog institucionalnih kapaciteta jako je teško procesuirati”, rekao je Milanović.

Tokom javne debate kandidati su govorili i o Zakonu o sukobu interesa, za koji je Crnadak kazao da nije prioritet, ali je važan u borbi protiv korupcije. Naveo je da su iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su otkazali učešće na debati, kreirali prilike u kojima je svaki njihov odbornik direktor ili vršilac dužnosti. Za njega se, kaže, sukob interesa mora jasno definisati.

Kerkez navodi da je zakonom jasno definisano ko može biti vršilac dužnosti i koliko dugo, ali da smo imali priliku vidjeti da je neko vršilac dužnosti godinama iako nema potrebne uslove za tu funkciju.

“Znate li ikoga da se zaposlio u javnu instituciju kako treba?”, retorički je pitao Kerkez.

Tokom diskusije o stanju u pravosuđu, kao i značaju Ureda disciplinskog tužioca (UDT) i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), predstavnici stranaka su naveli da je u ovoj oblasti stanje “trulo” i da se stvorila autocenzura, dok se optužnice podižu po naredbama jer se “neko nekome ne sviđa ili da bi se neko mjesto oslobodilo”.

“Sve do sada je bilo kozmetičko od strane Državnog tužilaštva”, kazao je Mijatović govoreći da je korupcija svuda, da “riba od glave smrdi i odatle se i treba rješavati”, i da “nije borba uhvatiti policajca za deset konvertibilnih maraka”. Prema njegovim riječima, korupcija je u vrhu zdravstva, tvrdi to iz svog ljekarskog iskustva.

Učesnici javne debate su se složili da je potrebno stvoriti sistem u kojem se ne isplati korupcija.

Tokom debate učesnici su se osvrnuli na ubistva Davida Dragičevića i Dženana Memića. Za Milanovića, živimo u sistemu u kojem roditelji rade istrage umjesto institucija. Kandidati su naveli da nosioci pravosudnih funkcija moraju biti slobodni, ali moraju pokazati rezultate i odgovarati za svoj rad.

“Stručnost je krucijalna, ali ako govorimo o procesuiranju korupcije, neophodno je da imamo stručne, ali i hrabre tužioce”, zaključio je Crnadak.

Učešće u javnoj debati odbili su ili u zadnji tren otkazali predstavnici SNSD-a, Srpske demokratske stranke (SDS), Ujedinjene Srpske, Demosa, te Narodne partije Srpske – Darko Banjac.

Prva javna debata održana je 14. septembra u Sarajevu, kada su predstavnici osam političnih stranaka iz Federacije iznijeli svoje programe, te naveli da je ključno donošenje reformskih zakona, transparentnije trošenje budžetskih sredstva, kao i depolitizacija pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Emina Dizdarević Tahmiščija