Vijest

Naredne sedmice završne riječi Odbrane na suđenju za zločine u Mostaru

16. Septembra 2022.16:50
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završnih riječi Odbrane Jure Kordića i ostalih na suđenju za zločine počinjene u Mostaru 1993. i 1994. godine.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Završne riječi u ovom predmetu planirane su za ponedjeljak, 19. septembar.

Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tog dana zakazane su i završne riječi na suđenju Radovanu Veljoviću, optuženom za zločin počinjen na području Foče.

Veljović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), sredinom maja 1992. godine silovao jednu žensku osobu na području Foče. Na teret mu je stavljeno da je u okviru širokog i sistematskog napada počinio zločin protiv čovječnosti.

U srijedu je planirano održavanje ročišta na kojem bi se bivši komandant Drinskog korpusa VRS-a Milenko Živanović, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1995. na području Srebrenice, trebao izjasniti o krivnji.

Optužnica tereti Živanovića da je učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva zaštićenih zona Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenica i Žepa tokom kojeg su VRS i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) izveli operaciju trajnog i prisilnog premještanja ukupnog bošnjačkog civilnog stanovništva iz tih zaštićenih zona, operaciju hvatanja, zarobljavanja i likvidacije oko 8.000 muškaraca.

Žalbe na prvostepenu presudu Mehmedu Aleševiću, osuđenom na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih 1994. i 1995. nad zatočenim civilima u Bužimu, bit će iznesene u petak, 23. septembra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine.

Alešević je proglašen krivim da je, s drugim vojnim policajcima, nečovječno postupao prema zatočenicima u improviziranom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, od decembra 1994. do marta 1995. godine. On je, prema presudi, učestvovao u teškom zlostavljanju zatvorenika, udarajući ih palicama, nogama i rukama po raznim dijelovima tijela.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene na području Ključa, Foče, Teslića, Gradiške, Brčkog, Srebrenice, Orašja, Donjeg Vakufa, Ilijaša, Zvornika, Prijedora, Rogatice, Višegrada, Lukavca i Vogošće.