Vijest

Zijad Padalović osuđen na sedam i po godina zatvora

16. Septembra 2022.12:52
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Zijada Padalovića, bivšeg pripadnika Armije BiH, na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog na području Konjica 1993. godine.

This post is also available in: English

Konjic. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju mostarskog Kantonalnog tužilaštva, Padalovića je Kantonalni sud u Mostaru u augustu 2022. proglasio krivim te ga osudio na sedam godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, odnosno smrti jednog i ranjavanje dva zarobljenika.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je 9. februara 2017. godine podiglo optužnicu protiv Padalovića, bivšeg pripadnika Vojne policije 45. Brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), zbog sumnje da je 14. septembra 1993. u Buturović Polju kod Konjica ispalio više hitaca u prostoriju u kojoj su boravili ratni zarobljenici, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Kako se navodi u saopćenju, ispaljeno je više projektila, koji su pogodili M. D., Z. Š. i I. K., nakon čega su teško ranjeni M. D. i Z. Š. prebačeni u Kantonalnu bolnicu Zenica, a zbog posljedica ranjavanja M.D. je preminuo dan kasnije.

“Prilikom donošenja odluke, Sud je ocijenio da je izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci dovoljna, promatrajući sa aspekta zakonom predviđene svrhe kažnjavanja, da se izrazi društvena osuda počinjenog djela, da se utječe na počinitelja, kao i na ostale da ne čine kaznena djela”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Na donesenu presudu Kantonalno tužilaštvo je Vrhovnom sudu FBiH uložilo žalbu na visinu kazne.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English