Vijest

Potvrđena optužnica za ubistvo zarobljenika u Velikoj Kladuši

5. Oktobra 2022.14:26
Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) koja tereti Huseina Ćejvanovića za zarobljavanje, fizičko zlostavljanje i ubistvo jednog zarobljenika na području Velike Kladuše u ljeto 1995. godine.

This post is also available in: English


Kantonalni sud u Bihaću. Foto: BIRN BiH

Ćejvanović, koji se nalazi na području Sjedinjenih Američkih Država, tereti se da je 19. jula 1995. godine u jutarnjim satima, u naselju Johovica u općini Velika Kladuša, zajedno s drugim pripadnicima jedinice “Jastrebovi”, u podrumu kuće nepoznatog vlasnika zarobio pripadnike Petog korpusa Armije BiH, među kojima su bili pripadnici 517. brigade, koji su, razoružani i podignutih ruku, odvedeni na sprat kuće, nakon čega je došlo do pretresanja zarobljenika.

Prema navodima optužnice, kada su kod zatvorenika J.Z. pronađeni papirići sa evidencijama veze, optuženi Ćejvanović je, u namjeri da ga ubije, u njega ispucao više metaka iz vatrenog oružja, nanijevši mu strijelne povrede, od kojih je preminuo na licu mjesta. Potom je, kako se navodi, zajedno s drugim pripadnicima svoje jedinice, fizički zlostavljao dva zarobljenika – udarajući ih nogama, šakama, kundacima i cijevima pušaka po cijelom tijelu.

“Osnovano se sumnja da je optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB), u svojstvu pripadnika vojne jedinice ‘Jastrebovi’ pri NOAPZB-u, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe o postupanju s ratnim zarobljenicima”, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK-a.

Kantonalni sud u Bihaću optužnicu je potvrdio 22. septembra, ali je saopćenje izdato danas.

Amila Žunić


This post is also available in: English