Suđenje

Mutap i ostali: Tužilaštvo uložilo službene zabilješke optuženih

6. Oktobra 2022.16:20
U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je materijalne dokaze, uključujući službene zabilješke optuženih Hasana Dupovca i Josipa Barića.
Josip Barić sa braniocem Kadrijom Kolićem
Josip Barić s braniocem Kadrijom Kolićem prilikom dolaska na jedno od ranijih ročišta. Foto: BIRN BiH

U službenoj zabilješci Barića od 9. februara 2016. godine, koja je na zahtjev Odbrane pročitana u sudnici, optuženi je pribilježio izjavu Alise Ramić, ranije Mutap, nakon što su ona i Memić dovezeni u bolnicu. Barić je naveo da je Mutap izjavila da ne zna kako su povrijeđeni, da nije čula vozilo, kao i da ih je najvjerovatnije udarilo vozilo.

Tužilac Dubravko Čampara pročitao je i dopis tadašnje glavne sarajevske kantonalne tužiteljice Dalide Burzić od 4. aprila 2016., u kojem stoji da su u istrazi o ubistvu Memića dvije zabilješke policajca Barića dijametralno suprotne. Ona je navela da je sadržaj prve zabilješke suprotan navodima druge u kojoj stoji da je Mutap sigurna da ih nije udarilo vozilo, da su joj upućivane prijetnje i drugo.

“Opisao je izjavu dijametralno suprotno, zbog čega je istraga odvedena u drugom pravcu”, citirao je Čampara tadašnje navode iz dopisa koji je Burzić uputila Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Barićev branilac Kadrija Kolić je rekao da su svi problemi Barića nastali jer optužena nije mogla da se sjeti sa sigurnošću šta se dogodilo, a da je dužnost policajca da zapiše sve informacije koje dobije.

“Protivimo se uvođenju ovog dopisa dok ga ne razjasnimo sa autorom Dalidom Burzić”, kazao je Kolić.

Tužilaštvo je uvelo i službenu zabilješku Dupovca u vezi sa izuzimanjem snimka iz Kuvajtske ambasade i zahtjev za izdavanje naredbe, a neke zabilješke biće naknadno uvedene s obzirom da se nalaze u obimnom materijalu iz istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, iz kojeg tužioci treba da izdvoje relevantne dokumente.

Prema riječima tužioca Ćazima Hasanspahića, tim dokumentima nastoje dokazati tačku optužnice koja Dupovca tereti da je mjesec nakon izuzimanja određenog snimka dobio naredbu.

Dupovac je rekao da je 9. februara zatražio izdavanje naredbe, koja je izdata 17. februara.

Tužilaštvo za naredno ročište treba da izdvoji relevantne materijale iz fascikli i dnevnika pronađenih kod Zijada Mutapa, a u kojima se, kako je naveo Hasanspahić, nalaze bilješke o kretanjima Alise Mutap i Dženana Memića, brojevi telefona, imena svjedoka i slično.

Većina ostalih od oko 140 dokaza uloženih na ročištu jesu naredbe, zapisnici i dopisi u vezi sa pretresima i oduzetim stvarima.

Odbrana Zijada i Alise Mutap prigovorila je na relevantnost određenog broja dokaza, navodeći da oni nisu sporni sami po sebi, ali da je sporna dokazna vrijednost nekih. Jedan od primjera koje je navela braniteljica Nina Kisić jeste da je uložena naredba za izdavanje listinga telefonskih poziva, ali da listing nije uložen.

Dodala je da je Tužilaštvo odustalo od ulaganja dokumenata o tromjesečnim posebnim istražnim radnjama nad Zijadom i Alisom Mutap, ali da će ih Odbrana uvesti kako bi se vidjelo o čemu su razgovarali. Ermin Gačanović, branilac Dupovca, kazao je da se u principu protivi svim službenim zabilješkama čiji autori nisu saslušani u sudnici.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić, ranije Mutap, tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Suđenje se nastavlja 13. oktobra.

Marija Taušan