Vijest

Optužnica protiv Branislava Zeljkovića zbog nabavki tokom pandemije vraćena na doradu

5. Oktobra 2022.15:05
Okružni sud u Banjaluci vratio je na ispravku i dopunu Republičkom javnom tužilaštvu optužnicu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo, i još četiri osobe osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u postupku javne nabavke, te davanje mita.
Branislav Zeljković, arhiv. Foto: Dejan Rakita

Ovo je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila portparolka Okružnog suda Slavica Divjak, koja je navela da je Sud utvrdio kako optužnica ne sadrži sve što je potrebno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, zbog čega je optužnica vraćena, s pozivom tužiocu da je ispravi i dopuni.

“U ovom predmetu nije donesena odluka o odbijanju optužnice, nego je tužiocu upućen podnesak kojim se ona vraća na ispravku i dopunu, u skladu s prethodno navedenim zakonskim odredbama”, navodeno je u odgovoru iz Okružnog suda.

Iz Republičkog javnog tužilaštva su naveli da će postupiti prema uputama postupajućeg sudije, izvršiti ispravku i dopunu optužnice, te je u zakonskom roku dostaviti ponovo na potvrđivanje.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, podnijelo je 21. septembra Sudu na potvrđivanje optužnicu protiv Branislava Zeljkovića i još četiri osobe.

Oni su osumnjičeni da su učinili brojne zloupotrebe u postupku javnih nabavki, tokom trajanja pandemije koronavirusa.

Uz Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni i direktor firme “Procontrol“ Banjaluka Slavko Bojić, direktor firme “Promeding“ Laktaši Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun“ Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije“ Sani Crljić.

Svi su optuženi da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju i zloupotrebama u postupku javne nabavke, a Marković i za krivično djelo davanje mita.

Tokom istrage je pribavljeno više od dvije hiljade materijalnih dokaza, saslušano više od stotinu svjedoka, te provedena forenzička vještačenja mobilnih telefona i finansijskih izvještaja.

Tužilac je u optužnici, između ostalog, napisao da je na osnovu navedenih dokaza utvrđeno grubo kršenje procedura javnih nabavki, kao i koruptivne radnje optuženih osoba.

Iz Tužilaštva su ranije saopštili i da je, u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski – prema Institutu za javno zdravstvo – uvećana za 1.553, medicinskih zaštitnih odijela za 351, a termalnih kamera za skoro 200 posto.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske provodio po prethodnom dogovoru s drugim osumnjičenim licima, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i “Travel for fun“ Banja Luka u iznosu od 578.780, Slavku Bojiću i “Procontrol“ Banja Luka u iznosu od 241.562 i Saniju Crljiću i “Sineks laboratorija“ Banja Luka u iznosu od 28.700 KM, saopšteno je ranije iz Tužilaštva.

Republičko tužilaštvo je zatražilo i da se oduzme pribavljena imovinska korist, kao i da se Zeljkoviću izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti – i to zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama i javnim preduzećima u maksimalnom trajanju od deset godina.

Đorđe Vujatović