Suđenje

Salihović: “Ako ima ijedan element krivičnog djela u ovim računima, volio bih da znam”

10. Oktobra 2022.16:07
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je na suđenju Goranu Salihoviću, bivšem glavnom državnom tužiocu kojem se sudi za zloupotrebu službenog položaja, nastavilo sa ulaganjem materijalnih dokaza, među kojima su računi i fakture ugostiteljskih objekata.

Advokat Rifat Konjić i Goran Salihović. Foto: BIRN BiH

Kantonalna tužiteljica Amra Mehmedić na današnjem ročištu je uložila nekoliko desetina materijalnih dokaza, među kojima je i faktura ugostiteljskog objekta “Četiri sobe gospođe Safije”, uz fiskalni račun iz 2014. godine u iznosu od 226,50 konvertibilnih maraka (KM).

“Ne znam kako sam ja ovdje sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, iz ovog računa se ništa ne vidi, ja ne sporim da je bilo sastanaka (…), ali ja bih volio da iz ovog računa vidim šta se meni stavlja na teret”, kazao je optuženi Salihović.

Nakon što je tužiteljica Mehmedić kao materijalni dokaz uložila račun iz restorana “Park prinčeva” u iznosu od 925 maraka, fotokopiju Odluke Tužilaštva o odobravanju troškova reprezentacije te izvještaj o provedenom postupku javne nabavke, optuženi Salihović je rekao da se radilo o posjeti albanske delegacije, gdje je bilo najmanje 20 ljudi. Dodao je da su bili “predviđeni novci od 6.400 maraka”.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava reprezentacije s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Tužilaštvo je uložilo nekoliko ovjerenih fotokopija računa iz “Therese” Sarajevo, a za račun u iznosu od 1.122 marke, optuženi Salihović je upitao: “Gdje su osnovni elementi krivičnog djela?”, dodavši da Tužilaštvo treba prvo dokazati da je on bio tu.

U odnosu na uloženu fotokopiju računa uz fiskalni račun iz restorana “Robinzon” u Lukavcu u iznosu od 46,50 KM, optuženi je kazao da se ovo ne može prihvatiti kao dokaz kojim se potvrđuje bilo šta.

“Ni u jednom ovom računu nigdje ne kažete ‘Goran Salihović je bio na ručku’, prvo od te pretpostavke moramo krenuti”, rekao je Salihović.

Među uloženim materijalnim dokazima je i ovjerena fotokopija računa Vinarije “Carski vinogradi” iz Mostara u iznosu od 770,30 maraka, ovjerena fotokopija Odluke Tužilaštva BiH te fiskalni račun.

Na ovaj dokaz Salihović je kazao da je nabavljano za potrebe kabineta glavnog tužioca, a “ne za glavnog tužioca”, upitavši Tužilaštvo “da li imaju ijednu flašu koju je Goran Salihović uzeo za sebe ili popio”.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar.

 

Aida Trepanić