Vijesti


SLJEDEĆE SEDMICE: Presuda Gojku Jankoviću 9. Februara 2007. Članak Sljedeće sedmice pred Sudom BiH, Odjel za ratne zločine, pojavit će se devet optuženih za ratne zločine.
Potvrđena optužnica protiv Zdravka Mihaljevića 5. Februara 2007. Članak Pred Odjelom za ratne zločine državnog suda potvrđena je prva optužnica za zločine počinjene nad civilima u Kiseljaku.
Ljubinac tvrdi da nije mogao odlučivati o tuđim životima 5. Februara 2007. Članak Kao svjedok odbrane iskaz pred Sudom BiH je dao sam optuženi negirajući navode optužnice.
Šefik Alić optužen za zločine nad ratnim zarobljenicima 2. Februara 2007. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv bivšeg pomoćnika komandanta bataljona Hamza koji je djelovao u Bosanskoj Krajini.
SLJEDEĆE SEDMICE: Počinje još jedno suđenje za ratno silovanje 2. Februara 2007. Članak Za sljedeću sedmicu zakazan je početak suđenja Radmilu Vukoviću, statusna konferencija za Zorana Jankovića, a nastavljaju se suđenja Momčilu Mandiću, Radisavu Ljubincu, Nisetu Ramiću i 11 optuženih za genocid.
Mejakić i dr: Početak izvođenja dokaza odgođen do 22. februara 30. Januara 2007. Članak Suđenje prijedorskoj četvorci odgođeno je još jednom. Ovaj put jer advokati odbrane nisu bili spremni.
Braća Damjanović: (Ne) tačni iskazi svjedoka Odbrane 23. Januara 2007. Članak Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak unakrsno ispitalo svjedoke Odbrane optuženih Gorana i Zorana Damjanovića.
Goran Damjanović pušten na slobodu 22. Januara 2007. Članak Odlukom Suda i drugi optuženom za ratne zločine u Bojniku se brani sa slobode.
SLJEDEĆE SEDMICE: Izjašnjenje o krivici četvorice optuženih za zločine u Srebrenici 19. Januara 2007. Članak Nakon što je izjašnjenje o krivici četvorice optuženih za sudjelovanje u masakru u Srebrenici odgođeno tri puta, sud je odlučio da naloži medicinski pregled optuženih te da zakaže još jedno ročište naredne sedmice.
Jadranko Palija optužen za zločine u Sanskom Mostu 18. Januara 2007. Članak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je drugu optužnicu za zločine počinjene na području općine Sanski Most.