Članak

Ljubinac tvrdi da nije mogao odlučivati o tuđim životima

5. Februara 2007.00:00
Kao svjedok odbrane iskaz pred Sudom BiH je dao sam optuženi negirajući navode optužnice.

This post is also available in: English

Radisav Ljubinac, optužen za ratne zločine počinjene nad civilima sa područja općine Rogatica, svjedočio je u svoju korist.

Prema navodima optužnice, Ljubinac je učestvovao u napadu i protjerivanju stanovnika sela Seljani, od kojih se nekima do danas gubi svaki trag. U optužnici stoji da je 3. juna 1992. godine u Seljanima Ljubinac učestvovao u zarobljavanju civila, razdvajanju žena i djece od muškaraca, te odvođenju 15 civila koji su kasnije ubijeni.

Tijela ubijenih su pronađena naknadno u masovnoj grobnici na Dizdarevoj njivi, u neposrednoj blizni kuće Radisava Ljubinca.

Tužilaštvo također smatra da je optuženi 15. augusta 1992. godine odveo na brdo Jačen 27 zatvorenika iz ovog logora, na liniju bojišnice, gdje su prvo postavljeni u živi štit, a potom streljani.

Odbrana negira da je Ljubinac svjesno počinio zločine i da je imao moć odlučivanja, te tvrde da je liječeni alkoholičar što je moglo uticati na njegovu uračunljivost.

Ljubinac je odgovarajući na pitanja svog branioca Senadina Bektaševića rekao da je alkoholičar od 15. godine života, mada se nikada nije liječio. Također je rekao da je više puta gubio posao zbog problema sa alkoholizmom.

«Ako je pivo, pio sam sanduk svaki dan. Ako je ljuto piće, litar – litar i po, da se mogu sjetiti», rekao je Ljubinac odgovarajući na pitanje advokata o tome koliko je alkohola unosio u vrijeme koje se pominje u optužnici.

U unakrsnom ispitivanju, Ljubinac je rekao da u toku rata nije imao mogućnost da odlučuje o ničijem životu.

Mirsad Strika, tužilac, je predočio optuženom dokument VRS prema kojem je 1994. godine predloženo unaprijeđenje Ljubinaca u čin vodnika prvog reda, te da u prilogu stoji «da je Ljubinac zaslužan i za angažman prije rata u Borovu». Optuženi je rekao da ne zna ništa o ovim navodima.

Naredno ročište zakazano je za 7. februar kada će iskaz dati medicinski vještak dr. Abdulah Kučukalić, nakon čega će Tužilaštvo izložiti završne riječi. Dan kasnije, 8. februara, Odbrana će izložiti završne riječi, a presuda bi trebala biti izrečena 9. februara u petak, najavilo je Sudsko vijeće.

This post is also available in: English