Članak

Potvrđena optužnica protiv Zdravka Mihaljevića

5. Februara 2007.09:46
Pred Odjelom za ratne zločine državnog suda potvrđena je prva optužnica za zločine počinjene nad civilima u Kiseljaku.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Mihaljevića Pijuka kojeg državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene nad civilima sa područja općine Kiseljak.

U jednoj tački optužnice,potvrđene 2. februara, Mihaljević se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima u selu Tulice kraj Kiseljaka, Srednja Bosna, u ljeto1993. godine.

Prema navodima optužnice,Mihaljević je, kao pripadnik II bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ban Josip Jelačić,te kao zapovjednik Postrojbe za specijalne namjene Maturice, «izvršio i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju civila Bošnjaka na području općine Kiseljak».

Optužnica opisuje napad od 12.juna 1993. godine na selo Tulice u kojem je Mihaljević predvodio grupu vojnika među kojima su bili i Vlatko Trogrlić, Anto Cvijanović, Stjepan Laco, PrajoTibor, Ljubo Medić, Nikica Medić.

U tom napadu su svi stanovnici sela Tulice zarobljeni, a potom postrojeni ispred jedne kuće. Mihaljević je u tom trenutku pucao u grupu i ubio jednu osobu, a zatim naredio razdvajanje muškaraca od žena. Grupa od oko 30 muškaraca je poslana u pravcu groblja u selu, gdje je njih sedam ubijeno.

Nekim od zarobljenih iz Tulica se do danas gubi svaki trag, dok je dio mještana zarobljen u pritvoreničkim centrima u Kiseljaku gdje su podvrgnuti torturi.

Selo je opljačkano i spaljeno.

U obrazloženju optužnice Tužilaštvo je uvrsilo i dijelove pravosnažne presude iz Haga protiv Daria Kordića (25 godina) i Maria Čerkeza (6 godina) u kojima stoji da je sa 12. na 13. juni 1993. godine napadnuto selo Tulice u kojem je do rata živjelo oko 350stanovnika, većinom muslimana. Tokom rata je broj stanovnika pao na 250.

Također stoji da je Tužilaštvo u Hagu slučaj Mihaljević označilo sa A, što znači da postoji dovoljno dokaza daje Zdravko Mihaljević počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Prema postojećem zakonu, nakon potvrđivanja optužnice, optuženi se u roku od 15 dana treba izjasniti okrivici.