Suđenje

Avdičević i ostali: Na tijelu supruga primijetila tragove udaraca

8. Maja 2024.16:16
Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju za ratne zločine na području Sapne ispričala kako je na tijelu svog supruga vidjela tragove udaraca po trbuhu i rebrima te urezane ožiljke na zglobovima ruku.
Dževad Avdičević ispred Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vasilija Đorđić je rekla kako je 4. decembra 1993. njen suprug Rajo otišao na liniju na Majevicu, s koje se nije vratio.

“Bila je velika borba. Moja kuća je daleko odatle, ali se moglo čuti, pucalo se od osam ujutro do 12 popodne”, kazala je svjedokinja, koja je nakon nestanka supruga čula razne priče, uključujući i onu da je zarobljen kod izvjesnog Šemse Muminovića.

Prisjetila se kako je 17. februara 1994. došao kurir koji joj je uručio poziv i rekao kako se desila razmjena. Na njeno pitanje da li je neko razmijenjen živ, kurir je kazao da nije. Kako je rekla, na prepoznavanju tijela i obdukciji su bili ona te brat i sestra njenog supruga.

“Iznijeli su ga. Bio je tučen po trbuhu i rebrima. Doktor Stevanović je rekao da je ubijen sedam dana prije razmjene. Imao je veću bradu i na rukama urezane ožiljke”, ispričala je Đorđić pokazujući zaprešće i dodajući da je imao iščupanu kosu.

Svjedokinja je kazala i kako je među tijelima prepoznala druge mještane koje je ranije poznavala.

Na pitanje Ifeta Ferageta, branioca optuženog Dževada Avdičevića, da li je na tijelu supruga vidjela tragove metaka, svjedokinja je odgovorila negativno.

Za zlostavljanje trojice zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u Rastošnici, kao i strijeljanje dvojice po prijekom sudu, optuženi su Avdičević, Ahmed Hadžajlić i Izet Ikanović. Prema optužnici, oni su bili na komandnim pozicijama u Armiji BiH na području Teočaka i Kalesije.

Svjedok Milan Perić ispričao je kako je njegov brat Drago Perić bio u Lokanjskoj četi Zvorničke brigade VRS-a, te da je nestao u 11. mjesecu 1993. godine.

“Rekli su mi da je na liniji otišao po vodu i da se nije vratio, 17. februara je bila razmjena i bio sam na obdukciji, gdje je bilo 11 ii 12 tijela”, kazao je Perić.

Advokat Feraget je pitao Perića da li je često bio dobrovoljac u vojnim akcijama i da li mu je komandir bio Milan Manojlović, a na oba pitanja svjedok je odgovorio negativno.

Nastavak suđenja je planiran za 15. maj.

Irvin Pekmez