Članak

Braća Damjanović: (Ne) tačni iskazi svjedoka Odbrane

23. Januara 2007.00:00
Tužilaštvo BiH je u ponedjeljak unakrsno ispitalo svjedoke Odbrane optuženih Gorana i Zorana Damjanovića.

This post is also available in: English

Tužitelj Philip Alcock je nakon unakrsnog ispitivanja troje svjedoka odbrane Gorana i Zorana Damjanovića rekao kako ne vjeruje u istinitost njihovih iskaza.

U decembru prošle godine, Zdravko Jović, Boško Tešanović i Ljubinka Cvijanović su kao svjedoci odbrane ponudili alibi Goranu Damjanoviću koji se, zajedno sa bratom Zoranom, tereti za premlaćivanje grupe Bošnjaka u sarajevskom naselju Bojnik.

Prema navodima optužnice ovaj zločin je se desio 2. juna 1992. godine, no troje svjedoka odbrane je reklo da je Goran Damjanović tog dana bio na Palama u posjeti ranjenom ocu Luki.

Inače, kako Justice Report saznaje, Goranu Damjanoviću je Sud odobrio da se brani sa slobode nakon što je optuženi predao sva dokumenta. Njegov brat Zoran se od samog početka suđenja brani sa slobode.

Tužilac Alcock je u decembru tražio od Sudskog vijeća da odgodi unakrsno ispitivanje trojice svjedoka odbrane. Zatražio je vremena da “provjeri i dodatno istražiti” navode ovih svjedoka.

Svjedok Zdravko Jović je i u decembru i u toku unakrsnog ispitivanja rekao da je 2. juna 1992. godine, zajedno sa optuženim Goranom Damjanovićem, oko 8 sati ujutro krenuo na Pale u posjetu ocu optuženog Luki Damjanoviću, koji je, navodno, bio ranjen i ležao u bolnici.

Jović je kazao kako je on 2. juna dao krv potrebnu za operaciju Luke Damjanovića koji je operisan 1. juna.

“Transfuzija krvi se daje isti dan kada pacijent dođe, a ne dan kasnije”, prokomentarisao je Tužilac.

Jović je odgovorio da je dao svoju krv kako mu je traženo u bolnici, ali da ne zna je li sigurno ta krv data Luki.

Jović je također rekao kako su nakon posjete Luki Damjanoviću, on i Goran obišli porodicu Damjanović, smještenu na Palama, gdje su i prenoćili.

“Slijedeći dan poslijepodne vratili smo se u Bojnik”, kazao je svjedok.

Jović je rekao i da je on “nakon desetak dana” sa Goranom Damjanovićem otišao po njegovog oca Luku u bolnicu. Tužilac Alcock je priložio dokument u kojem stoji da je Luka pušten iz bolnice 7. juna 1992. godine.

Svjedok Boško Tešanović je unakrsno ispitan o drugoj tački optužnice, koja Gorana Damjanovića tereti za nelegalno posjedovanje veće količine oružja i eksplozivnog materijala, koje je nađeno prilikom njegovog hapšenja u aprilu ove godine.

U svom svjedočenju Tešanović je tvrdio da oružje i eksploziv pripadaju Luki Damjanoviću.

Tešanović je, kako je rekao, radio sa Lukom na izgradnji zgrade u blizini porodične kuće Damjanovića kada su pronašli eksploziv.

“Ne znam iz kojeg razloga je Luka to odnio kući?”, kazao je svjedok.

U unakrsnom ispitivanju Tužilac je rekao da se iskaz ovog svjedoka ne slaže sa iskazom optuženog koji je, prilikom istrage, rekao kako je tokom 1996. ili 1997. godine dobio od nekoga eksploziv kojeg je koristio u ribolovu, ali da je jedan dio predao u toku operaciju prikupljanja nelegalnog oružja “Žetva”.

“Luka Damjanović je optuženom dobar izgovor za sve jer je preminuo. Tvrdim da ste izmislili priču o ekplozivu”, završio je Tužilac Alcock.

Nastavak suđenja je 15. februara 2007. godine.

This post is also available in: English