Članak

Mejakić i dr: Početak izvođenja dokaza odgođen do 22. februara

30. Januara 2007.00:00
Suđenje prijedorskoj četvorci odgođeno je još jednom. Ovaj put jer advokati odbrane nisu bili spremni.

This post is also available in: English

Početak glavnog pretresa pred Sudom BiH protiv četvorice optuženih za zločine u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje odgođeno je jer odbrana optuženog Momčila Grubana nije bila spremna za unakrsno ispitivanje svjedoka Tužilaštva BiH koji su došli na zakazano ročište.

“Početak suđenja otkazujemo za 22. februar, do kada bi trebali riješiti sve probleme, i početi sa saslušanjem svjedoka Tužilaštva”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Ovakva odluka je donešena nakon što je branilac Momčila Grubana rekao da nije “u mogućnosti iznijeti kvalitetnu odbranu”.

“Mi nismo dobili sve izjave svjedoka i snimke od Tužilaštva. Ne smijem praviti kompromis na štetu mog klijenta”, rekao je Duško Panić, advokat drugooptuženog.

Prema Panićevim riječima, njegov branjenik Momčilo Gruban nije imao mogućnost da koristi kompjuter kako bi pregledao sve snimke koje je Tužilaštvo BiH dopremilo iz Haga.

“Mom branjeniku nedostaje kompjuter kako bi mogao kvalitetnije pripremiti odbranu i preslušati snimke”, obrazložio je Panić.

Tužilac David Schwendiman je istakao da je Odjel za nabavku pri Sudu BiH nabavio potrebnu opremu koju će “najkasnije do ponedjeljka” staviti u funkciju optuženima, te da su svi materijali dostavljeni Odbrani.

“Nabavljeni računari su posljednji krik tehnologije, a svima će biti omogućeno da prođu kroz obuku za njihovo korištenje, ukoliko im je neophodna”, istakao je David Schwendiman.

Prvobitno je početak iznošenja dokaza bio zakazan za 23. novembar 2006 godine.

Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Dušan Fuštar i Duško Knežević se terete za učešće u ubistvima, premlaćivanju, silovanjima i mučenju zatvorenika logora Omarska i Keraterm tokom 1992. godine.

U optužnici stoji da je prvooptuženi Željko Mejakić u periodu od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska gdje je imao “kontrolu nad životima i tijelima više od 3.000 civila”.

Drugooptuženi Momčilo Gruban, zvani Čkalja, bio je komandir smjene straže u logoru Omarska, a Dušan Fuštar je od 24. maja do 30. augusta 1992. godine u logoru Keraterm bio jedan od trojice komandira straže.

Prema riječima svjedoka, Duško Knežević je povremeno dolazio u logor Keraterm gdje je učestvovao u mučenju i premlaćivanju zatvorenika.

Prema navodima optužnice, na području Prijedora od 30. aprila do kraja 1992. godine zarobljeno je preko 7.000 nesrpskih civila koji su odvođeni u ova tri logora.

Omarska i Keraterm su zatvoreni u augustu 1992. godine, nakon dolaska stranih novinara, a dio zatvorenika je prebačeno u logore Manjača i Trnopolje.

Većina svjedoka Tužilaštva bit će osobe koje su pretrpile torture u ovim logorima.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 22. februar kada bi se trebali saslušati prvi svjedoci Tužilaštva.

This post is also available in: English