Članak

SLJEDEĆE SEDMICE: Izjašnjenje o krivici četvorice optuženih za zločine u Srebrenici

19. Januara 2007.11:21
Nakon što je izjašnjenje o krivici četvorice optuženih za sudjelovanje u masakru u Srebrenici odgođeno tri puta, sud je odlučio da naloži medicinski pregled optuženih te da zakaže još jedno ročište naredne sedmice.

Nakon tri odlaganja izjašnjenja o krivici Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića, Sudsko vijeće je naložilo da se uradi medicinski nalaz kako bi utvrdili tačne razloge izostanka optuženih koji će biti predočen Sudu na ročištu 24. januara.

Četvorica optuženih su se pridružili grupi koja štrajkuje glađu tražeći primjenu za njih blažeg krivičnog zakona. Svi štrajkači odbijaju dolazak na suđenja, no, na osnovu odluke Sude, ročišta se zakazuju i održavaju izuzev ako je razlog nedolaska bolest optuženih.

Četvorica se terete da su kao pripadnici jedinice vojne policije Bratunačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, u julu 1995. godine počinili zločin nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni Srebrenica.

Početak suđenja Željka Mejakića, Dušana Fuštara, Duška Kneževića i Momčila Grubana također je odgađan nekoliko puta u proteklim sedmicama. Zadnji put je ročište odgođeno zbog bolesti jednog od advokata odbrane.

Sudsko vijeće je zakazalo naredno ročište za 24. januar, kada će se, u zavisnosti od toga da li će svi advokati i optuženi pristupiti, odrediti novi datum početka ili početi sa suđenjem naredne sedmice.

Tužilaštvo ovu četvoricu tereti za učestvovanje u premlaćivanju, mučenju, silovanju i ubistvima zatvorenika u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Tužilac Peter Kidd je u uvodnoj riječi najavio da će kroz izjave svjedoka dokazati da je Željko Mejakić imao «ogroman autoritet» kao komandant logora Omarska, gdje je Momčilo Gruban zvani Čkaljabio komandir smjene straže.

U logoru Keraterm Dušan Fuštur jebio jedan od trojice komandira straže, dok je Duško Knežević, prema iskazima svjedoka, neometano dolazio u logore i učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika.

Tužilac je najavio saslušanje više svjedoka, većinom bivših logoraša, te četiri svjedoka koji nisu bili u logoru ali će govoriti o dešavanjima u Prijedoru tokom 1992. godine.

U ponedjeljak, 22. januara, naredne sedmice nastavlja se izvođenje dokaza odbrane Zorana i Gorana Damjanovića, optuženih za premlaćivanje grupe Bošnjaka u sarajevskom naselju Bojnik 1992. godine.

Dan kasnije, u utorak 23. te upetak 26. januara, nastavlja se suđenje Gojku Jankoviću, optuženom za zločine nad civilima Bošnjacima na području općine Foča.

Nakon što je odbrana završila isptivanje svjedoka, Tužilaštvo je zahtijevalo da ispita dodatnih sedam svjedoka i jednog vještaka, što je Sud i odobrio.

Pored ostalih, kao dodatni svjedok Tužilaštva iskaz će dati doktorica neuropsihijatar Amra Bravo Mehmedbašić koja će govoriti o Štokholmskom sindromu.

“U toku unakrsnog ispitivanja svjedoka Odbrane, neki su tvrdili da su zaštićene svjedokinje 191 i 186, obje žrtve silovanja, imale simpatije prema optuženom. Želimo da doktorica govori o rekacijama ljudi kada su slabi, a njihovi gospodari jaki”, obrazložio je tužilac Philip Alcock.

U srijedu 24. januara 2007.godine nastavlja se suđenje Radisavu Ljubincu, pripadniku Vojske Republike Srpske, koji se tereti za zločine počinjene nad civilima sa područja općine Rogatica. Odbrana će saslušati četirinova svjedoka.

Prema navodima optužnice, Ljubinac je učestvovao u napadu i protjerivanju stanovnika Seljana, od kojih se nekima do danas gubi svaki trag.

Naredne sedmice, 25. i 26. januara nastavit će se i suđenje Momčilu Mandiću, bivšem ministru pravde u Vladi Radovana Karadžića.

Mandić se tereti da je rukovodio napadom na Centar za obuku kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova BiH u aprilu 1992, godine, te da je bio nadležan za osnivanje i funkcionisanje kazneno popravnih institucija, koje su imale obilježja logora, na području tadašnje Srpske Republike BiH tokom 1992. godine.

Tužilaštvo je najavilo da je pri kraju iznošenja dokaza protiv Mandića.

Za 25. januar 2007.godine najavljeno je naredno ročište jedanaestorici optuženih za genocid u Kravici.  užilaštvo još uvijek iznosi dokaze, odnosno ispituje dodatne svjedoke.

Bivši pripadnici vojne policije i vojske bosanskih Srba, terete se za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka u selu Kravica nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.