Vijesti


Rade Garić, osuđen za zločine u Srebrenici i Vlasenici, prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne 15. Februara 2023. Vijest Rade Garić, pravosnažno osuđen pred Državnim sudom na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine, prebačen je, po njegovom zahtjevu, na daljnje izdržavanje zatvorske kazne u Republiku Srbiju, potvrđeno je iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.
Važnost iskustava djece za proces pomirenja: Obilježavanje rođendana Muzeja ratnog djetinjstva 15. Februara 2023. Vijest Sinoćnjim centralnim događajem u Narodnom pozorištu u Sarajevu, te predstavljanjem aktivnosti i postignutih rezultata tokom prošle godine, počelo je obilježavanje šestog rođendana Muzeja ratnog djetinjstva posvećenog sjećanju i uspomenama djece koja su pogođena ratom u BiH, Ukrajini i širom svijeta.
Safet Brkić negirao krivicu za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka 15. Februara 2023. Suđenje Safet Brkić negirao je krivicu za neovlašteno otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz predmeta terorizma u Sudu Bosne i Hercegovine.
Prijetnje Rusije prema BiH pokrenule raspravu sa EU na društvenim mrežama 14. Februara 2023. Vijest Nakon reakcije Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini na zvaničnoj Facebook stranici zbog prijetnji Ambasade Ruske Federacije prema euroatlantskim integracijama BiH, ponovo su reagovali ruski predstavnici odgovarajući na prozivke da su direktna prijetnja miru. Iz Ambasade Rusije već sedmicama objavljuju saopćenja “mladih diplomata”, na koja je EU prvi put reagovala.
Zoranović potražuje 20.000 maraka nakon oslobađajuće presude 14. Februara 2023. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi protiv Bosne i Hercegovine, Vinko Zoranović smanjio je odštetni zahtjev na 20.000 maraka za naknadu nematerijalne štete nastale postupkom u kojem je oslobođen optužbi za ratne zločine na području Rogatice.
Cikotić: Postupanje SIPA-e nakon prijava za višak i manjak naoružanja u kasarnama 14. Februara 2023. Suđenje Na suđenju Selmi Cikotiću, bivšem ministru odbrane BiH, za zloupotrebu položaja kojom je državni budžet oštećen za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka, svjedokinja Optužbe je kazala kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), nakon zaprimljene anonimne prijave, izvršila provjere te sačinila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.
Džombić: Tužilaštvo traži vrijeme za proučavanje nalaza vještaka 14. Februara 2023. Suđenje Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane, u banjalučkom Okružnom sudu je nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću, kojeg optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Zeljković i ostali: Svjedok potpisivao zapisnike nakon završenih postupaka nabavke 13. Februara 2023. Suđenje Saslušanjem prvog svjedoka Optužbe, u banjalučkom Okružnom sudu je nastavljen sudski postupak protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i ostalih optuženih za brojne zloupotrebe prilikom nabavki medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije.
Asim Sarajlić i ostali oslobođeni optužbi za davanje dara 10. Februara 2023. Suđenje Općinski sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom je Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića oslobodio optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi.
Za silovanja tokom rata u Kotor-Varoši izrečene 23 godine zatvora 10. Februara 2023. Suđenje Okružni sud u Banjaluci izrekao je presudu kojom su Mirko Božić i Bosiljko Marković osuđeni na po sedam, a Ostoja Marković na devet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Kotor-Varoši u ljeto 1992. godine.