Vijest

Rade Garić, osuđen za zločine u Srebrenici i Vlasenici, prebačen u Srbiju na izdržavanje kazne

15. Februara 2023.13:52
Rade Garić, pravosnažno osuđen pred Državnim sudom na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine, prebačen je, po njegovom zahtjevu, na daljnje izdržavanje zatvorske kazne u Republiku Srbiju, potvrđeno je iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Rade Garić. Foto: Sud BiH

On je, na temelju Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba, tražio da bude prebačen u Srbiju, čiji je državljanin, kako bi tamo nastavio izdržavanje kazne izrečene u BiH, saopćili su iz Državnog ministarstva pravde.

Kako su naveli, Viši sud u Beogradu je, rješavajući molbu za transfer, još u augustu prošle godine Gariću izrekao istu visinu kazne kao Sud BiH.

“Na temelju navedene presude, ministar pravde BiH donio je tješenje od 15. decembra 2022. kojim je dopušten transfer osuđenog iz BiH u Republiku Srbiju“, naveli su iz Ministarstva, napominjući da, prema pravilima Evropske konvencije o transferu, ministar nije trebao tražiti saglasnost Suda BiH.

Apelaciono odjeljenje Državnog suda je drugostepenom presudom osudilo Garića na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine.

Prvostepenom presudom Garić je bio osuđen na 20 godina zatvora.

Sud BiH proglasio je Garića krivim za progon Bošnjaka iz Vlasenice i Srebrenice –ubistvima, prisilnim nestancima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem te drugim nečovječnim djelima.

On je, kako je navedeno, u početku bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije komandir Interventnog odjeljenja odreda “Drinjača”, odnosno Interventnog voda Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske.

Garić je, u okviru zločina protiv čovječnosti, osuđen za učešće u tri odvojena slučaja ubistva bošnjačkih civila.

Aida Trepanić