Suđenje

Zeljković i ostali: Svjedok potpisivao zapisnike nakon završenih postupaka nabavke

13. Februara 2023.16:57
Saslušanjem prvog svjedoka Optužbe, u banjalučkom Okružnom sudu je nastavljen sudski postupak protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića i ostalih optuženih za brojne zloupotrebe prilikom nabavki medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije.
Branislav Zeljković i drugi ispred Suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Svjedok Dragan Obradović, koji je bio načelnik Službe za ekonomsko-finansijske poslove Instituta za javno zdravstvo u vrijeme kada su sklapani ugovori koji se stavljaju na teret optuženim, rekao je da se Institut do odluke Vlade RS-a iz 10.marta 2020. nije bavio centralizovanim javnim nabavkama.

Dodao je da mu nije bila poznata firma “Procontrol“, koja je nabavila 50.000 maski za potrebe Instituta, a da je za kompletan posao saznao kada je kompletan postupak nabavke završen.

“Nabavka je pokrenuta 25. marta, ugovor je potpisan 27. marta, a 28. marta sam dobio rješenje kojim sam imenovan za predsjednika Komisije za nabavke. Donesen mi je kompletan predmet, uključujući i ugovor koji je već bio potpisan od strane direktora, kao i svi ostali dokumenti. Sve je bilo potpisano, osim zapisnika Komisije”, naveo je Obradović.

Kako je rekao, sve pregovaračke postupke je provodila pomoćnica direktora Instituta, Radmila Barašin, a u Službu u kojoj on radi dolazili su predmeti iz kancelarije Barašinove.

“Kao komisija, nikada se nismo sastali u vezi ove nabavke. Ponuda pomenute firme je iz njene kancelarije došla otvorena, a nije trebalo. Mi smo cijenili da ne trebamo uticati na procese nabavki u tom trenutku i samo smo to potpisali”, naveo je Obradović.

Kako je kazao, u Institut su dolazile primjedbe iz Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) na kvalitet maski koje im je dostavljen u nabavci sa firmom “Procontrol“, ali mu je Zeljković rekao da pošalje u UKC odgovor i sertifikat koji je došao uz maske, te da Institut nije vršio provjeru kvaliteta.

Obradovićevo svjedočenje često je prekidano prigovorima advokata optuženih, pa je Sudsko vijeće čak i kaznilo braniteljicu Branislava Zeljkovića, advokaticu Jadranku Ivanović, sa 1.000 KM zbog nepoštovanja Suda.

Branioci su isticali nezakonito postupanje Tužilaštva u ovom slučaju, posebno kada je riječ o naredbi za pretres prostorija Instituta.

“Sud je naredio da se pretres službenih prostorija Instituta mora izvršiti u prisustvu ovlaštenih službenih lica, unutar pravnog lica. Ovdje se iz zapisnika vidi da je prisustvovala Jela Aćimović, koja je pomoćnica direktora Instituta, ali nije ovlašteno službeno lice u Institutu”, rekla je advokatica Ivanović.

Tužiteljica Sanja Tadić Stoisavljević je navela da je u zapisniku o pretresu navedeno da pripadnici MUP-a RS-a nisu zatekli Zeljkovića u prostorijama Instituta, te su naložili sekretarici da ga pozove. Kako je rekla, u zapisniku se dalje navodi da se Zeljković javio na telefon i rekao da će brzo doći, a nije se pojavio nakon 15 minuta. Ponovo su ga više puta zvali, a on se nije javio.

Dodaje da se Zeljković kasnije javio SMS-om u kojem je naveo da je “tek sada uhvatio signal, te da je na zdravstvenom pregledu van BiH”.

Prema riječima tužioca, iz ovoga se vidi da je Zeljković napustio RS nakon što je izdata naredba za njegovo privođenje.

S obzirom na to da je Odbrana optuženih iznosila prigovore i u pogledu pribavljanja drugih dokaza, tužiteljica je navela da je jedan dio dokaza pribavljen na dobrovoljnoj osnovi, a koje im je predao kasniji vršilac dužnosti direktora Instituta, Kostadin Vasić, te da su svi dokazi deponovani u Sud.

Skupa sa Zeljkovićem su optuženi Savko Bojić, Sani Crljić, Dragan Dubravac i Saša Marković.

Suđenje Zeljkoviću i ostalima se nastavlja 20. februara, kada će svjedok Obradović odgovarati na pitanja Odbrane.

Đorđe Vujatović