Suđenje

Džombić: Tužilaštvo traži vrijeme za proučavanje nalaza vještaka

14. Februara 2023.13:47
Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane, u banjalučkom Okružnom sudu je nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske Aleksandru Džombiću, kojeg optužnica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Aleksandar Džombić u sudnici. Foto: BIRN BiH

U nastavku suđenja trebalo je da bude saslušan vještak ekonomske struke, ali se on, prema ranijem dogovoru tužioca Radenka Jankovića i Džombićevog advokata Zorana Bubića, nije pojavio na sudu.

“Tužilac je tražio dodatno vrijeme, jer nije sasvim proučio nalaz i mišljenje vještaka ekonomske struke i treba mu još vremena, pa sam obavijestio vještaka da ne dolazi”, rekao je Zoran Bubić, advokat Odbrane.

Da ne bi bio izgubljen kontinuitet suđenja, Odbrana je predala još jedan materijalni dokaz – “Politiku obezbjeđivanja plasmana kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske”, koja je donesena u martu 2011. godine.

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva tereti Džombića da je zloupotrebu službenog položaja izvršio u toku 2012. godine, kada je, prema optužnici, prezaduženoj firmi “Energolinija” iz Zvornika omogućio dobijanje kredita Investiciono-razvojne banke u iznosu od 19,4 miliona maraka, a koji nikada nije vraćen.

Kredit je toj firmi isplaćen u maju 2012. godine, a u optužnici se navodi da je oko 10,6 miliona maraka upotrijebljeno u svrhe za koje je kredit tražen, a da je ostatak iznesen iz Bosne i Hercegovine.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. mart.

 

Vladimir Kovačević