Vijesti


Ukinut pritvor uposleniku Državnog tužilaštva 10. Februara 2023. Vijest Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Mustafi Vrapcu, uposleniku Državnog tužilaštva osumnjičenom da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog.
Stevo Mumović oslobođen optužbi za zločine u Vlasenici 9. Februara 2023. Suđenje Okružni sud u Istočnom Sarajevu prvostepenom presudom je oslobodio Stevu Mumovića optužbi da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vlasenici u maju 1992. godine.
Procedure komisije pri zapošljavanju u Graničnoj policiji BiH 9. Februara 2023. Suđenje Na suđenju za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedoci su opisali procedure po kojima se vršilo ocjenjivanje kandidata za zapošljavanje.
Počelo suđenje Patkoviću i Šehoviću za kupovinu automobila novcem boraca 9. Februara 2023. Suđenje Iznošenjem uvodnih riječi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i Odbrane, počelo je suđenje Šerifu Patkoviću, bivšem predsjedniku Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije te Seni Šehoviću, bivšem direktoru Fondacije, koji se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Sutra izricanje presude za silovanja u Kotor-Varoši 9. Februara 2023. Suđenje Banjalučko Okružno javno tužilaštvo zatražilo je u završnoj riječi da se Mirko Božić te Ostoja i Bosiljko Marković proglase krivim za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Kotor-Varoši, a Odbrana je predložila da Okružni sud u Banjaluci odbaci optužbe, te je izricanje presude zakazano za 10. februar.
Potvrđena optužnica zbog ugožavanja sigurnosti pripadnicama LGBT populacije 9. Februara 2023. Vijest Općinski sud potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Benjamina Šehića zbog krivičnog djela “ugrožavanje sigurnosti” počinjenog u Sarajevu 2019. godine.
VSTV: Novi članovi Nadzornog tijela za Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina 8. Februara 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je novog glavnog i zamjenskog člana ispred ove institucije u Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koje još uvijek nije formirano.
Udruženja žrtava zahtijevaju od državnih pravosudnih institucija efikasnije djelovanje 8. Februara 2023. Vijest Predstavnici mnogobrojnih udruženja žrtava okupljeni pred kompleksom pravosudnih državnih institucija zahtijevali su od Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine efikasnije djelovanje u cilju procesuiranja odgovornih za ratne zločine.
Na graničnom prijelazu uhapšen osumnjičeni za silovanje u Liplju 8. Februara 2023. Vijest Rade Grujić, koji je osumnjičen da je kao pripadnik čete Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Liplje kod Zvornika počinio ratni zločin silovanja nad ženom bošnjačke nacionalnosti, uhapšen je na Graničnom prijelazu Karakaj, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Potvrđena optužnica protiv bivših pripadnika Armije BiH za zločine u Bosanskoj Krupi 8. Februara 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu koja sedmoricu nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe počinjene 1995. godine.