Vijesti


VSTV: Novi članovi Nadzornog tijela za Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina 8. Februara 2023. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je novog glavnog i zamjenskog člana ispred ove institucije u Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koje još uvijek nije formirano.
Udruženja žrtava zahtijevaju od državnih pravosudnih institucija efikasnije djelovanje 8. Februara 2023. Vijest Predstavnici mnogobrojnih udruženja žrtava okupljeni pred kompleksom pravosudnih državnih institucija zahtijevali su od Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine efikasnije djelovanje u cilju procesuiranja odgovornih za ratne zločine.
Na graničnom prijelazu uhapšen osumnjičeni za silovanje u Liplju 8. Februara 2023. Vijest Rade Grujić, koji je osumnjičen da je kao pripadnik čete Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Liplje kod Zvornika počinio ratni zločin silovanja nad ženom bošnjačke nacionalnosti, uhapšen je na Graničnom prijelazu Karakaj, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Potvrđena optužnica protiv bivših pripadnika Armije BiH za zločine u Bosanskoj Krupi 8. Februara 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu koja sedmoricu nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Bosanske Krupe počinjene 1995. godine.
Mirza Ademaj i ostali: Svjedoci tvrde da su optužene uzele parfeme 7. Februara 2023. Suđenje Na suđenju Mirzi Ademaju i ostalim optuženim za više krivičnih djela, svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo su ispričali kako su optužene Edina Busuladžić i Alzira Hota došle u njihovu radnju, te prilikom inspekcijskog nadzora uzele proizvode u vrijednosti od 600 maraka, nakon čega su ih prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Novinari upozoravaju na opasnosti Dodikovih “medijskih zakona” 7. Februara 2023. Vijest Usvajanje seta zakona koji se tiču slobode govora, medijskih sloboda i ljudskih i građanskih prava, opasno bi ugrozilo demokratiju u Republici Srpskoj, a novinare koji kritički izvještavaju o potezima vlasti mogao bi posao koji rade koštati višegodišnjeg zatvora ili ogromnih novčanih kazni, rekli su analitičari i predstavnici novinarskih udruženja tokom konferencije u Banjaluci.
Zaštićeni prijavitelj korupcije traži povratak na radno mjesto 7. Februara 2023. Vijest Po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, na pripremnom ročištu zatraženo je poništavanje odluka disciplinskih komisija i rješenja direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).
Počelo suđenje bivšem direktoru Zavoda u Pazariću za nezakonito zapošljavanje sina 7. Februara 2023. Suđenje Iznošenjem uvodne riječi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, počelo je suđenje Jasminu Ćerimagiću, bivšem direktoru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić koji se tereti da je tokom 2016. godine nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu.
Detektor Fact check: Dodikove tvrdnje o Markalama osporavaju četiri haške presude 6. Februara 2023. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopćio je tokom proteklog vikenda, kada se obilježavala 29. godišnjica masakra na Markalama, da je ovaj zločin opisan lažima i da su za njega dva puta lažno optuženi Srbi, što je izazvalo brojne reakcije. Detektor je uporedio ove izjave sa sudski utvrđenim činjenicama o granatiranju sarajevske pijace 5. februara 1994. godine.
Počelo suđenje Zeljkoviću i ostalima za zloupotrebe tokom pandemije 6. Februara 2023. Suđenje U Okružnom sudu u Banjaluci, čitanjem optužnice i uvodnom riječi Optužbe, počelo je suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću i ostalima, optuženim za zloupotrebe u procesu javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa.