Suđenje

Asim Sarajlić i ostali oslobođeni optužbi za davanje dara

10. Februara 2023.14:41
Općinski sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom je Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića oslobodio optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi.

Advokat Fahrudin Ibrišimović i optuženi Asim Sarajlić. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Amela Skrobo Kadrić je tokom izricanja presude rekla da se optuženima na teret stavlja saizvršilaštvo, odnosno da su zajedno i po prethodnom dogovoru počinili krivično djelo, što Optužba nije dokazala.

Ona je navela da jedini dokaz da je počinjeno krivično djelo jeste iskaz svjedoka Velida Tvrtkovića, koji je posvjedočio da je ostavio upaljen mobilni telefon u jakni te, nakon što je ušao u “tuđi” prostor – automobil, snimao razgovor bez znanja prisutnih. Sud je utvrdio da je snimak nastao na nezakonit način.

“Sud ne može zasnivati svoju odluku na povredama ljudskih prava i sloboda”, kazala je sutkinja i dodala da su svi ostali dokazi proizašli iz ovog snimka.

Svjedok Tvrtković je, kako je objasnila, rekao da se bojao za svoju sigurnost i da se zbog toga postavlja pitanje čega se bojao te zašto nije obavijestio policiju.

“Da je svjedok kontaktirao nadležne organe, bile bi pokrenute posebne istražne radnje i snimak bi bio zakonit”, kazala je Skrobo Kadrić.

Također, kako je pojasnila, snimak ne bi bio pouzdan i vjerodostojan pa i da je bio zakonit, jer je, između ostalog, nepovezan. Ostalo je nepoznato jesu li vršene druge promjene na snimku, a mobilni telefon je predat mjesec i pet dana poslije nastajanja snimka, rekla je sutkinja.

Ona je objasnila kako je svjedok kazao da nije ništa brisao s mobitela, a da je vještačenje utvrdilo suprotno, te da je očigledno da je na tom audiosnimku vršena modifikacija.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Efendić i Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Aida Trepanić