Vijesti


Gajić: Pad, koma i amnezija 15. Marta 2011. Članak Sud BiH je ponovo odgodio početak suđenja Pavlu Gajiću i naložio da se izvrši dodatno neuropsihijatrijsko vještačenje optuženog, kako bi se utvrdilo da li njegove tvdnje o psihičkim problemima imaju “elemente simulacije”.
Anić: Rješavanje “tehničkih detalja” 14. Marta 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da se za mjesec dana produži pritvor Miroslavu Aniću, osumnjičenom za ratni zločin na području Vareša i Kiseljaka.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Bez saznanja o ubistvu 11. Marta 2011. Članak Pred Kantonalnim sudom u Bihaću svjedoci Odbrane Senada Ahmetaševića su kazali da u novembru 1993. godine nisu čuli za ubistvo Hasana Šarića, koje se optuženom stavlja na teret.
Korićanske stijene: Strijeljani i bačeni u kanal 10. Marta 2011. Članak Svjedok Odbranâ optuženih Saše Zečevića i Petra Čivčića je rekao da je saznao kako su pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor na Korićanskim stijenama strijeljali “veći dio stanovništva iz konvoja koji su obezbjeđivali”.
Dronjak: Batine u svakoj prilici 10. Marta 2011. Članak Na suđenju za zločine u Drvaru svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je tokom njegovog zatočeništva najmanje pet ljudi umrlo u logoru Kamenica, na čijem je čelu, kako tvrdi, bio optuženi Ratko Dronjak.
Karadžić: Divljačko iživljavanje 10. Marta 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, zaštićena svjedokinja Haškog tužilaštva kazala je kako je tokom 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica bila “maltretirana i izbačena iz doma”.
Alija Osmić u pritvoru 7. Marta 2011. Članak Nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude kojom je osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Bugojnu, Alija Osmić je u petak, 4. marta, uhapšen po nalogu Suda BiH, saopćeno je za BIRN – Justice Report u ovoj instituciji.
Jovanu Divjaku određen pritvor 4. Marta 2011. Članak Sud u Beču odredio je pritvor Jovanu Divjaku, umirovljenom generalu Armije BiH (ABiH), potvrdio je za BIRN – Justice Report Haris Hrle, ambasador BiH u Austriji. “Pritvor može trajati 14 ili 15 dana. Ja sam se dva puta susreo sa Divjakom tokom dana i on je dobro, smiren je, raspoložen… Svi dokumenti koji su poslani […]
Potvrđena optužnica za zločin u Srebrenici 4. Marta 2011. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Zorana Kušića, bivšeg pripadnika Centra za obuku “Jahorina”, za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.
Divjaka danas “upoznaju sa optužbama” 4. Marta 2011. Članak Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle kazao je za BIRN – Justice Report da je razgovarao sa tužiteljicom i sutkinjom u Beču, te da očekuje da će Jovan Divjak danas biti “upoznat sa optužbama”.