Članak

Izrael odobrio izručenje Aleksandra Cvetkovića

2. Augusta 2011.00:00
Izraelski sud odobrio je izručenje Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je 1995. godine učestvovao u genocidu u Srebrenici.

This post is also available in: English

Prema pisanju stranih medija, Cvetkovićev advokat Nick Kaufman izjavio je da će razmotriti podnošenje žalbe na odluku suda u Jerusalimu.

Cvetković je uhapšen u Izraelu, a Bosna i Hercegovina je 2010. zatražila njegovo izručenje. On je u Izrael došao 2006. godine, oženjen je Izraelkom i ima državljanstvo ove zemlje.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je u julu 1995. učestvovao u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

Procedura izručenja, prema pisanju izraelskih medija, može trajati i do dvije i po godine, a osoba čija je ekstradicija zatražena ima mogućnost ulaganja žalbi višim instancama.  

Pred Sudom BiH trenutno je u toku suđenje Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji, takođe bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda, koji su optuženi za ubistva na Branjevu.

Marko Boškić, bivši pripadnik ovog odreda, osuđen je na 10 godina zatvora zbog istog zločina.

M.T.

This post is also available in: English