Članak

Lokalno pravosuđe – Trivunović: Ukinuta prvostepena presuda

2. Augusta 2011.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Livnu kojom je Ranko Trivunović nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, te predmet vratio na ponovno suđenje.

This post is also available in: English

Ilhana Tahmaz-Jamak, glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH, potvrdila je za BIRN – Justice Report da je Vrhovni sud uvažio žalbu optuženog Trivunovića i ukinuo prvostepenu presudu Kantonalnog suda.

“Predmet je ponovo vraćen prvostepenom sudu, odnosno Kantonalnom sudu u Livnu”, kazala je Tahmaz-Jamak.     
   
Kantonalni sud u Livnu u martu ove godine nepravomoćno je osudio Trivunovića na sedam godina zatvora za zločin u Glamoču.
 
Trivunović, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u martu ove godine proglašen je krivim da je 11. aprila 1992. godine u selu Dolac (općina Glamoč), pucajući iz pištolja u glavu, ubio vojnika Nikolu Aničića, tadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Tomislavgrada.

Trivunović je pred Kantonalnim sudom u Livnu priznao krivnju za ovaj zločin, ali je na sjednici Vrhovnog suda FBiH 22. juna ove godine rekao da ga je njegov tadašnji branilac nagovorio na to, te da on nije svjesno počinio zločin.

A.S.

This post is also available in: English