Članak

Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Bugojnu

2. Augusta 2011.00:00
Više hiljada ljudi prisustvovalo je obilježavanju 18. godišnjice stradanja 45 bošnjačkih civila iz bugojanskog naselja Vrbanja koji su ubijeni u julu 1993.

This post is also available in: English

Ovogodišnje obilježavanje stradanja Bošnjaka trajalo je od 24. do 31. jula 2011. godine pod nazivom “Šehidima dova – živima opomena”. U nedjelju, 31. jula, organizovana je povorka iz centra Bugojna do naselja Vrbanja, u kojoj je bilo nekoliko stotina osoba. Nošeni su transparenti: “Hoćemo pravdu za Vrbanju”, “Vrbanja – logor za Bošnjake”, “Zašto se o Vrbanji toliko šuti”…

Potom je na spomen-obilježje položeno cvijeće, nakon čega je održana i molitva u lokalnoj džamiji. Obilaskom groblja završeno je obilježavanje 18. godišnjice zločina nad 45 Bošnjaka iz naselja Vrbanja.

Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja porodica stradalih “Vrbanja 1993”, izrazio je ogorčenje što je za zločine u bugojanskom naselju Vrbanja procesuiran samo Slavko Šakić, nekadašnji pripadnik jedinice “Garavi” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Bugojna.

Sud BiH je u septembru 2008. godine osudio Slavka Šakića na osam i po godina zatvora nakon što je s Državnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.

“Tužilaštvo BiH je uradilo vrlo malo što se tiče procesuiranja zločinaca na Vrbanji i tražim da oni koji su počinili ovaj zločin odgovaraju pred zakonom. Slavko Šakić nije mogao sâm pobiti 45 žrtava”, smatra Teskeredžić.

Teskeredžić je najavio da će u skorije vrijeme Tužilaštvu BiH biti upućeno pismo kojim će tražiti da “procesuira i druge osobe” koje su počinile ubistva u Vrbanji.

A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English