Članak

Lokalno pravosuđe – Zenica: Bivši logoraši traže brže procesuiranje zločina

2. Augusta 2011.00:00
Udruženje logoraša u Zenici, koje okuplja oko 400 osoba, izrazilo je nezadovoljstvo procesuiranjem predmeta ratnih zločina, istaknuvši kako su “svjedoci spremni, ali zločinci slobodno šetaju”.

This post is also available in: English

Samir Pojskić, predsjednik Udruženja logoraša općine Zenica, kazao je za BIRN – Justice Report kako ovo udruženje ima arhivsku građu o zatočenju svojih članova u 55 logora širom regije središnje BiH.

“Ljudi su spremni da svjedoče. Mada moramo imati na umu da je lako pričati onda kada nisi prisiljen da nastaviš živjeti u sredini gdje oni koji su počinili zločine slobodno šetaju. Zato smatram da lokalne zajednice svjedocima treba da osiguraju bezbjednost”, rekao je Pojskić.

Prema Pojskiću, Udruženje logoraša u Zenici ima 400 članova i aktivni je sudionik procesa uspostave mreže podrške svjedocima u predmetima ratnih zločina u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK).

Za njih je ovo način izgradnje mira i doprinos jačanju mehanizama koji će dovesti do procesuiranja ratnih zločina.

“Imam tu satisfakciju da je zarobljen komandant logora u kojem sam ja bio – Zlatko Aleksovski, jedan od prvih haških optuženika – jer kad vam neko nešto učini, naravno da očekujete da za to odgovara”, kazao je Pojskić.

Aleksovski, nekadašnji upravnik zatvorskog objekta u Kaoniku, u blizini Busovače, osuđen je na sedam godina zatvora u februaru 2000. zbog učešća u fizičkom i psihičkom zlostavljanju oko 500 nehrvatskih zatvorenika.  

Pojskić također ističe da logoraši s područja cijele BiH nisu dovoljno uvezani zbog “političkih uticaja”.

“Zahvaljujući međunarodnim organizacijama, srećemo se s logorašima iz RS-a i Hercegovine, s ljudima koji su bili zarobljeni na različitim stranama. Logoraši se vrlo lako dogovore jer su preživjeli isto. Problem je što se njima manipuliše u političke svrhe, zato nema volje da se uredi naš položaj i iskoriste podaci i procesuiraju osumnjičeni”, zaključio je Pojskić.

Prema podacima Tužilaštva ZDK-a, tokom ratnog perioda na području grada Zenice nije bilo formalno uspostavljenih logora, nego samo “privremena mjesta zadržavanja”, poput Muzičke škole.

Tužilaštvo ZDK-a nema nijedan predmet koji se odnosi na zatočenje civila u Muzičkoj školi. Takvi predmeti su, kako su naveli u ovoj instituciji, dostavljeni – skupa s predmetima koji se odnose na logore u Visokom i Žepču – Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje.

Redžo Delić, tužilac odjela za ratne zločine Tužilaštva u Zenici, kazao je da tokom istraga u slučajevima ratnih zločina nije bilo problema s odzivom svjedoka.

Dž.S.

This post is also available in: English