Članak

Lokalno pravosuđe – Hakalović: Početak obnovljenog suđenja

4. Oktobra 2011.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, počelo je obnovljeno suđenje Seadu Hakaloviću, optuženom za zločin počinjen nad civilima u mjestu Gostovići (općina Konjic).

This post is also available in: English

Dragan Stupar, tužilac Tužilaštva Federacije BiH (FBiH), rekao je kako ostaje kod uvodne riječi iznesene tokom prvobitnog pretresa pred Kantonalnim sudom u Mostaru, te najavio da će Optužba dokazni postupak zasnivati na “iskazima svjedoka i medicinskoj dokumentaciji”.

Odbrana je u svom uvodnom izlaganju kazala kako smatra da “u radnjama optuženog nema krivičnog djela, niti djela ratnog zločina”.

Prema optužnici, Hakalović se tereti da je u ranim jutarnjim satima 23. marta 1993. godine ušao u kuću Jele Rajić, gdje je ispalio rafal iz automatske puške i usmrtio Zvonimira Đopu. Nakon što je Rajić pokušala pobjeći s dvojicom sinova, optuženi joj je nanio teške tjelesne ozljede tako što joj je ispalio rafal u obje potkoljenice.

Nakon što je Rajić odvedena u bolnicu u Konjic, kako stoji u optužnici, Hakalović je nezakonito zatvorio njene maloljetne sinove u podrum jedne kuće.

Hakalović je 24. septembra 2010. pred Kantonalnim sudom u Mostaru oslobođen optužbe da je 23. marta 1993. godine u mjestu Gostovići lišio života jednu osobu, dok je drugu ranio.

Na presudu Kantonalnog suda u Mostaru žalbu je podnijelo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon čega je, u martu ove godine, Vrhovni sud FBiH ukinuo ovu presudu i naložio ponovno suđenje.

Ignjacije Dodik, predsjedavajući Sudskog vijeća Vrhovnog suda FBiH, rekao je da svjedoci koji su pozvani na ovo ročište nisu pristupili iako su obaviješteni, te da se oni neće neposredno saslušavati, već će njihovi iskazi, koje su dali u ranijem postupku, biti pročitani.

“Jela Rajić, koja je trebala biti saslušana na ovom ročištu, kazala je da ne može doći zbog zdravstvenog stanja. Druga dva svjedoka su navela kako su ranije davali iskaze u ovom predmetu”, rekao je sudija Dodik.

Na obnovljenom suđenju, stranke su se složile da nije potrebno izvoditi sve dokaze jer su izvođeni tokom prvostepenog postupka, nakon čega su dokazi pročitani.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. oktobar ove godine, kada je planirano iznošenje završnih riječi.

S.U.

This post is also available in: English