Članak

Lokalno pravosuđe – Bejtić: Svjedokinja ne poznaje optuženog

4. Oktobra 2011.00:00
U nastavku suđenja Samiru Bejtiću, kojem se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi za zločine počinjene na lokalitetu Kazani, svjedokinja je kazala da ne poznaje optuženog.

This post is also available in: English

Behireta Šljivić, supruga Božidara Šljivića, istaknula je tokom svjedočenja da nikada ranije nije vidjela optuženog, te da smatra da on nije odgovoran za ubistvo njenog muža.
 
“Apsolutno nikada nisam vidjela ovog čovjeka, osim u sudnici. Mog muža je ubio Mušan Topalović zvani Caco, i to je Caco rekao mom bratu Avdi Osmanoviću”, kazala je Šljivić.
 
Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tereti Bejtića, bivšeg pripadnika 10. brdske brigade Armije BiH (ABiH), da je u junu 1992. godine zajedno s Mušanom Topalovićem otišao u stan Božidara Šljivića, u ulici Alifakovac u Sarajevu, iako je znao da će Šljivić biti ubijen.

“U stanu su odmah počeli da ga tuku, a zatim su se automobilom, kojim je upravljao Bejtić, odvezli obilaznicom iznad tunela Bistrik, nakon čega je, po zaustavljanju, Topalović izveo iz automobila Božidara Šljivića i ubio ga ispalivši mu u glavu dva hica iz pištolja”, navodi se u optužnici.

Bejtić je optužen i da je u decembru 1992. godine odveo Zorana Vučurevića u blizinu linije razgraničenja, gdje ga je ubio pucajući iz pištolja, a nakon toga njegovo tijelo polio razrjeđivačem i spalio.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Bejtić u septembru 1993. godine učestvovao u premlaćivanju dvoje civila u komandi 10. brdske brigade, nakon čega su ih odveli do Kazana i ubili.

Mušan Topalović zvani Caco, bivši komandant 10. brdske brigade ABiH, ubijen je u oktobru 1993. godine.

Samir Bejtić je u julu 2006. osuđen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani u Sarajevu. Na ovu presudu su uložene žalbe i Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ih je prihvatio i vratio postupak na ponovno suđenje u januaru 2007. godine.

Nakon obnovljenog suđenja, Bejtić je u julu 2008. godine oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima. Na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo je ponovno uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u novembru 2010. godine, nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno održavanje suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.
 
Osim svjedokinje Šljivić, na ovo ročište su pozvani i svjedoci Idriz Kamenica, Asif Alibašić, Refik Čolak, Mesud Lagumdžija, Ramiz Kazić i Fikret Mrzić, koji su rekli da ostaju kod iskaza što su ih posljednji put dali u postupku koji se vodio protiv Bejtića.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar 2011. godine.

A.S.

This post is also available in: English